Vaktherapie (beeldend)

LET OP: We hebben uitsluitend plek voor Basis GGZ. (Lees hier meer)

Behandelingen

Vaktherapie (beeldend)

Kind en Jeugd

Beeldende therapie is een therapievorm waarbij de ervaring voorop staat. Spelenderwijs kan tekenen, schilderen, boetseren of beeldhouwen ingezet worden om dat wat ‘van binnen zit’ te uiten. Zo kan uw kind als het ware een vertaalslag maken van de binnenwereld naar een tastbaar werkstuk buiten zichzelf. Voor kinderen is dit vaak een veilige vertrouwde vorm waarin ervaringen die nog moeilijk met woorden te benoemen zijn hun weg naar buiten kunnen vinden. Zo kan verwerking op gang komen. Ook kan het beeldend werken een ingang bieden om nieuwe vaardigheden eigen te maken en te oefenen met nieuw gedrag. Deze therapievorm kan zowel individueel aan uw kind worden aangeboden, als samen met u als ouder. In een ouder-kind behandeling kan met het beeldend werken op een speelse manier een brug worden gebouwd waarbij verbinding tussen u als ouder en uw kind centraal staat.

Volwassenen

Vaktherapie (beeldend), kunstzinnige- of beeldende therapie is een therapievorm waarbij de ervaring voorop staat. U maakt in de behandeling gebruik van verschillende materialen en gereedschappen om te tekenen, schilderen, boetseren of beeldhouwen in zachte steen.

Dit ondersteunt genezings- en/of ontwikkelingsprocessen op psychisch, emotioneel en lichamelijk niveau. Beeldende therapie verbindt de meer cognitieve processen van gedachten en woorden, aan de diepere, non-verbale ervaringslagen in uw gevoelsleven. Het tekenen (met viltstiften, kleurpotloden of krijt), schilderen (met verf of ecoline), boetseren (met klei) of beeldhouwen (in zachte steen) wordt ingezet als uitdrukkingsvorm.

Soms schieten woorden te kort of zijn ervaringen die van binnen leven moeilijk in een gesprek uit te drukken en dan kan beeldend werken een ingang bieden. Je vertaalt ervaringen van binnen, naar een tastbaar werkstuk buiten jezelf. Dit werkstuk is altijd vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Hier helpen gezichtspunten van andere deelnemers in de beeldende therapiegroep ook bij. Het proces van het maken en vervolgens afstand nemen, bekijken en onderzoeken, kan in uw hoofd en lijf ruimte creëren; het maakt rustig van binnen.

In dit proces helpt de therapeut met duiden en dat geeft vaak nieuwe inzichten die u zelf goed begrijpt. Ook is het mogelijk om te oefenen met nieuw gedrag. In de beelden die u maakt kan iets nieuws worden toegevoegd, of kunt u op andere manieren iets doen. Een relevante vraag is dan: hoe is het voor u als u iets verandert? Op deze manier worden (vastzittende) ervaringen meer bewerkbaar. Uitgangspunt, ook bij beeldende therapie, is dat u in uw dagelijks leven oefent met wat u leert in de sessies.

Voor wie en bij welke problemen?

Vaktherapie (beeldend) is bedoeld voor mensen die al langere tijd problemen ervaren en waarbij andere (verbale) therapievormen te weinig hebben geholpen. Bijvoorbeeld doordat u moeite heeft om zich te uiten in een gesprek. Daarnaast hebben mensen die juist erg ‘in hun hoofd’ zitten en mensen die sterk cognitief zijn ingesteld, juist ervaringen nodig om hier los van te komen. Ook als u moeite heeft om uw emotie op een gezonde manier te uiten en als u weinig contact heeft met uw eigen gevoelsleven, kunt u baat hebben bij kunstzinnige- of beeldende therapie. Het geeft houvast als u een laag zelfbeeld hebt of weinig zelfvertrouwen, en versterkt uw eigenwaarde. Mensen die niet assertief zijn, moeilijk hun impulsen of agressie onder controle houden of veel stressklachten hebben profiteren van deze behandelvorm. Het helpt bij grote levensveranderingen (verlies van een dierbare, verlies van gezondheid, verlies van werk) en doordat er meer mensen tegelijk beeldend werken, is deze vorm van therapie effectief bij het verbeteren van de omgang met anderen.

Vaktherapie beeldend in groepsverband

In een groep is het veilig luisteren naar andere mensen met dezelfde problemen. Je voelt je daardoor minder alleen. Je krijgt steun van elkaar en ook leer je hoe de andere deelnemers omgaan met dezelfde soort problemen. Groepstherapie kan hoop voor de toekomst bieden en helpen beter leren om te gaan met uw problemen. De wisselwerking tussen de deelnemers onderling, is een belangrijke factor. Voor iedereen is het deelnemen in een groep erg spannend. Onze therapeuten hebben veel aandacht voor de veiligheid van elke deelnemer. De ervaringen zijn bij alle deelnemers, na het wennen in de eerste bijeenkomsten, tóch positief.
Wekelijks zijn er 5 verschillende beeldende therapiegroepen, die in Hekendorp op locatie Hartenmakerij worden gegeven.
Er is een groep op maandagochtend, er is een groep op dinsdagochtend, er is een groep op woensdagochtend en er is een groep op woensdagmiddag en er is een groep op vrijdagochtend.

Waar?

Beeldende therapie vindt plaats op de Hartenmakerij in Hekendorp. De unieke locatie voor beeldende therapie ligt midden tussen de weilanden, op het terrein van een melkveebedrijf waar allerlei boerderijdieren zijn, zoals koeien, kalfjes, schapen, en in het voorjaar lammetjes, poezen en een vriendelijke boerderijhond.

Meer lezen? Op deze pagina leest u meer over de bijzondere locatie van PHHaastrecht: Hartenmakerij
Kijk ook op https://hartenmakerij.nl.
Op Instagram en Facebook zijn actuele berichten en foto’s te zien (https://www.facebook.com/DeHartenmakerij).

Kennismaken met vaktherapie (beeldend)? (Volwassenen)

Volg de Joint Care Intro vaktherapie (beeldend)
In ongeveer anderhalf uur maakt u kennis met beeldende therapie op de Hartenmakerij. Met de handen bezig zijn en u verbazen over uw hoofd en alle gedachten daarin. U kiest of u boetseert met klei, of werkt in zachte steen.

Cliëntervaring Zorgkaart Nederland

“De plek is fijn, op een boerderij. De sfeer is veilig, wat daar besproken wordt en gebeurd, blijft daar! Het is fijn om in een groep te zijn omdat we herkennen, delen en ik heb het gevoel ‘samen’ in proces te zijn. Wat aan creatieve opdrachten wordt aangeboden sluit veelal aan bij de hulpvraag binnen de groep.”
Locatie Hartenmakerij | cijfer 9,0 op 1 december 2022