Vaktherapie (beeldend)
Behandelingen

In deze corona periode kunt u veilig thuis behandeld worden. Meer weten over onze corona maatregelen?

Corona maatregelen

Behandelingen

Vaktherapie (beeldend)

Vaktherapie (beeldend), kunstzinnige- of beeldende therapie is een therapievorm waarbij de ervaring voorop staat. U maakt in de behandeling gebruik van verschillende materialen en gereedschappen om te tekenen, schilderen, boetseren of beeldhouwen in zachte steen.

Dit ondersteunt genezings- en/of ontwikkelingsprocessen op psychisch, emotioneel en lichamelijk niveau. Beeldende therapie verbindt de meer cognitieve processen van gedachten en woorden, aan de diepere, non-verbale ervaringslagen in uw gevoelsleven. Het tekenen (met viltstiften, kleurpotloden of krijt), schilderen (met verf of ecoline), boetseren (met klei) of beeldhouwen (in zachte steen) wordt ingezet als uitdrukkingsvorm.

Soms schieten woorden te kort of zijn ervaringen die van binnen leven moeilijk in een gesprek uit te drukken en dan kan beeldend werken een ingang bieden. Je vertaalt ervaringen van binnen, naar een tastbaar werkstuk buiten jezelf. Dit werkstuk is altijd vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Hier helpen gezichtspunten van andere deelnemers in de beeldende therapiegroep ook bij. Het proces van het maken en vervolgens afstand nemen, bekijken en onderzoeken, kan in uw hoofd en lijf ruimte creëren; het maakt rustig van binnen.

In dit proces helpt de therapeut met duiden en dat geeft vaak nieuwe inzichten die u zelf goed begrijpt. Ook is het mogelijk om te oefenen met nieuw gedrag. In de beelden die u maakt kan iets nieuws worden toegevoegd, of kunt u op andere manieren iets doen. Een relevante vraag is dan: hoe is het voor u als u iets verandert? Op deze manier worden (vastzittende) ervaringen meer bewerkbaar.

Voor wie en bij welke problemen?

Vaktherapie (beeldend) is bedoeld voor mensen die moeite hebben om zich te uiten in een gesprek. Daarnaast hebben mensen die juist erg ‘in hun hoofd’ zitten en mensen die sterk cognitief zijn ingesteld, juist ervaringen nodig om hier los van te komen. Ook mensen die moeite hebben om hun emotie op een gezonde manier te uiten en die weinig contact hebben met het eigen gevoelsleven hebben baat bij kunstzinnige therapie. Het geeft houvast bij mensen met een laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen, en versterkt de eigenwaarde. Mensen die niet assertief zijn, moeilijk hun impulsen of agressie onder controle houden of veel stressklachten hebben profiteren van deze behandelvorm. Het helpt bij grote levensveranderingen (verlies van een dierbare, verlies van gezondheid, verlies van werk) en het helpt met het verbeteren van de omgang met anderen.

Kennismaken met vaktherapie (beeldend)?

Volg de Joint Care Intro vaktherapie (beeldend)
In ongeveer anderhalf uur maakt u kennis met beeldende therapie op de Hartenmakerij.

Met de handen bezig zijn op het terrein van een melkveebedrijf met koeien, schapen, poezen en een vriendelijke boerderijhond. U kiest of u boetseert met klei, of werkt in zachte steen.

Waar?

Vaktherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van tekenen, schilderen, boetseren vindt plaats op onze locatie in Oudewater. Vaktherapie met beeldhouwen in zachte steen vindt plaats op de Hartenmakerij in Hekendorp.

Meer lezen? Kijk op https://hartenmakerij.nl.
Op Facebook zijn actuele berichten en foto’s te zien (https://www.facebook.com/DeHartenmakerij).

Corona update

Per 2 juni 2020 is de Hartenmakerij weer open! Blijf thuis als je verkouden bent!

We hebben veilige werkplekken op 1,5 meter van elkaar en er zijn looplijnen, zodat we elkaar de ruimte kunnen geven.
Neem eigen handschoenen mee, een eigen veiligheidsbril voor als je in steen wil hakken en een eigen mondkapje voor stof (te koop bij doe-het-zelf winkels). We wassen bij binnenkomst de handen grondig, hoesten en niezen in onze elleboog en drinken uit papieren bekertjes koffie of thee.
De gereedschappen desinfecteren we aan het einde van elke bijeenkomst en wanneer je gereedschap met een houten handvat wil gebruiken, desinfecteer je dat zelf met de doekjes die in de kast staan.
We houden 1,5 meter afstand. Op deze manier is het veilig. Voor uzelf en voor uw therapeuten. Van harte welkom!

Aanmelden