Bedroefd
Klachten / Verdriet

Klachten

Bedroefd / Verdriet

Gebruik je deze woorden wel eens om te vertellen hoe je je voelt?
Treurig, verdrietig, rouw, sip, down, somber, dipje, depressief, teruggetrokken, wanhopig, moedeloos, zinloos, in de put, alleen, eenzaamheid.

Voor het gemak scharen we al deze woorden, die een nuance geven, onder de term Verdriet. Verdriet is een natuurlijke reactie op een situatie waarin je afscheid moet nemen van iets of iemand waar je aan gehecht bent of was. Met verdriet geef je uiting aan de liefde die je voelt voor iemand of iets waarmee je je verbonden voelt, maar die je nu niet meer kunt geven. We zijn mensen die behoefte hebben aan nabijheid en als dat er niet meer is, komt daar een emotionele reactie op. Heel gezond dus.

Bedroefd is een van de 5 basisemoties naast Boosheid (woede), Bang (angst), Blij (vreugde) en Braakneiging (walging).

Heb je last van verdriet?

Probeer voor jezelf eens na te gaan wat jou verdrietig maakt. Waar heb je afscheid van moeten nemen, of waar moet je afscheid van nemen? Realiseer je dat je ook verdriet kunt hebben van het afscheid nemen van een toekomstdroom, van een illusie, of van gezondheid.

Wilt u meer informatie over deze klacht? Veel betrouwbare informatie over zowel het ontstaan van de klacht, hoe het je beïnvloedt en veel meer extra informatie is te vinden op www.thuisarts.nl.

Aanmelden