Imaginaire Exposure
Behandelingen

In deze corona periode kunt u veilig thuis behandeld worden. Meer weten over onze corona maatregelen?

Corona maatregelen

Behandelingen

Imaginaire Exposure (IE)

Imaginaire Exposure (IE) is een vorm van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) die actief en doelgericht is. IE passen we toe bij mensen die een of meer traumatische ervaring(en) hebben meegemaakt en daar in het dagelijkse leven nog last van hebben.

U hebt bijvoorbeeld last van flashbacks die zich zonder aanleiding opdringen, overmatig piekeren, nachtmerries, plaatsen die u het liefst vermijdt, etc. Onder begeleiding van een therapeut gaat u terug naar de herinnering van de traumatische gebeurtenis. De meeste mensen vinden dit erg vervelend en een beetje eng, en daar gaat de therapeut zorgvuldig mee om. Het opnieuw confronteren met de schokkende gebeurtenis is noodzakelijk om de herinnering te laten vervagen. De herinnering wordt in gedachten zo levendig mogelijk teruggehaald door het te vertellen alsof het in het hier en nu gebeurt.

U praat in tegenwoordige tijd, met uw ogen gesloten. De therapeut moedigt u aan om te letten op wat u in gedachten ziet, hoort, ruikt, of hoe het op uw huid of in uw ledematen voelt. Het is belangrijk om juist de meest nare momenten van de traumatische gebeurtenis voor de geest te halen en met de therapeut te bespreken. Het op deze manier doorwerken van die momenten helpt om herbelevingen (flashbacks), nachtmerries en andere klachten te verminderen of zelfs op te lossen. Door dit vaak te doen, wordt de gebeurtenis als het ware opnieuw beleefd, maar telkens neemt de angst en spanning af. Hierdoor voelt u meer controle bij hoe u zich voelt wanneer u terugdenkt aan die gebeurtenis.

Voor wie en bij welke problemen?

Imaginaire Exposure zetten we bij (jong)volwassenen in die een traumatische ervaring hebben meegemaakt en die klachten hebben die passen bij een Post Traumatische Stress Stoornis.

Kennismaken met Imaginaire Exposure

Bekijk deze animatie op YouTube, waarin een man, die als klein kind thuis vaak is mishandeld, zijn ervaring vertelt. Hij had onder andere last van nachtmerries en deed uiteindelijk zelfmoordpogingen. Aan de hand van zijn verhaal wordt Imaginaire Exposure behandeling in dit filmpje uitgelegd.

Waar?

Imaginaire Exposure wordt op alle locaties gegeven.

Corona update

Ook wij houden ons aan de maatregelen die zijn voorgeschreven door het RIVM. Tot 18 mei 2020 lieten wij onze fysieke sessies niet doorgaan. In overleg met u en uw therapeut schakelen we met ingang van 18 mei 2020 weer terug naar face to face gesprekken in onze spreekkamers. Dit doen we alleen als u en uw therapeut daar samen voor willen kiezen.
Een volledige thuisbehandeling is in overleg echter toch mogelijk (ook handig als u buiten de PHHaastrecht regio woont).

Wilt u meer weten over wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van online CGT behandelingen?

https://www.researchgate.net/

https://research.vumc.nl/

Aanmelden