Blij
Klachten / Vreugde

Klachten

Blij / Vreugde

Gebruik je deze woorden wel eens om te vertellen hoe je je voelt?
Fijn, tevreden, gelukkig, energiek, enthousiast, positief, gezond, hoopvol, vriendelijk, lekker, goed, vreugdevol, vrij, vertrouwensvol?

Voor het gemak scharen we al deze woorden, die een nuance geven, onder de term Blij.  Met blij geef je uiting aan hetgeen je voelt wanneer je weinig stress ervaart, of, als je stress die er is kunt verdragen. Vergeet niet dat alleen maar blije gevoelens hebben een utopie is. Het is niet realistisch om te denken dat je alleen maar blij mag voelen om te kunnen leven. Echt alle andere gevoelens horen er ook gewoon bij. Probeer alle gevoelens te accepteren en benoem dat je gevoel hebt, als het op komt.

Blijheid is een van de 5 basisemoties naast Boosheid (woede), Bang (angst), Braakneiging (walging) en Bedroefd (verdriet).

Bewust worden van blij?

Het geeft energie om dagelijks tijd te maken voor gebeurtenissen die je op een positieve manier raken. Voorbeelden hiervoor zijn creatief bezig zijn, sportief bezig zijn, contact hebben met andere mensen die voor jou zelf betekenisvol zijn, in de natuur zijn, tijd met je huisdier doorbrengen, lichamelijk contact hebben en nog veel meer zaken. Neem jezelf voor om de komende tijd, ’s avonds drie gebeurtenissen op te schrijven die een fijn gevoel hebben gegeven, al is het maar een klein beetje. Dat je bijvoorbeeld hebt gezien hoe een zonnestraal door een wolk scheen, of dat je hebt opgemerkt dat een kind lekker aan het spelen was. Door je aandacht actief naar dit soort licht positieve zaken uit te laten gaan, vermeerder je de tijd dat je een blij gevoel zou kunnen opwekken.

Wilt u meer informatie over deze klacht? Veel betrouwbare informatie over zowel het ontstaan van de klacht, hoe het je beïnvloedt en veel meer extra informatie is te vinden op www.thuisarts.nl.

Aanmelden