Braakneiging
Klachten / Walging

Klachten

Braakneiging / Walging

Gebruik je deze woorden wel eens om te vertellen hoe je je voelt?
Afstotend, weerzinwekkend, walgelijk, misselijkmakend, vies voelen, afgrijselijk, afschuwelijk, weerzinwekkend, afkeer, mijn maag keert ervan om, de honden lusten er geen brood van, braken, over mijn nek gaan, kotsen.

Voor het gemak scharen we al deze woorden, die een nuance geven, onder de term walging.  Met walging geef je uiting aan de weerzin die je voelt voor situaties die een bedreiging vormen voor je persoonlijke integriteit. Walging is een gevoel dat veel mensen kennen die seksueel zijn misbruikt. Het is een natuurlijke reactie wanneer je iets eet wat giftig is. Dat dien je uit te braken, anders wordt je ziek. Heel gezond dus.

Walging is een van de 5 basisemoties naast Boosheid (woede), Bang (angst), Blij (vreugde) en Bedroefd (verdriet).

Bewust worden van walging?

Niet alle mensen kennen deze emotie als reactie op een gebeurtenis. De meeste mensen kennen misselijkheid alleen bij een stevige griep. Toch zijn klachten van je vies voelen, of misselijkheid zonder dat je griep hebt terug te voeren op gebeurtenissen die een bedreiging vormden voor je persoonlijke integriteit. Neem de tijd om daar eens voor jezelf bij stil te staan, wanneer je braakneigingen hebt.

Wilt u meer informatie over deze klacht? Veel betrouwbare informatie over zowel het ontstaan van de klacht, hoe het je beïnvloedt en veel meer extra informatie is te vinden op www.thuisarts.nl.

Aanmelden