Bang
Klachten / Angst

Klachten

Bang / Angst

Gebruik je deze woorden wel eens om te vertellen hoe je je voelt?
Angstig, bang, paniek, bezorgd, faalangstig, onzeker, fobie, ergens tegen op zien, een drempel ervaren, moeten, verwachten, controle houden.

Voor het gemak scharen we al deze woorden, die een nuance geven, onder de term Bang. Angst is een natuurlijke reactie op een situatie waarin je gevaar loopt. Met angst kun je jezelf in veiligheid brengen, zodat je jezelf kunt beschermen. Heel gezond dus.

Bang is een van de 5 basisemoties naast Boosheid (woede), Bedroefd (verdriet), Blij (vreugde) en Braakneiging (walging).

Heb je last van angsten?

Probeer voor jezelf eens na te gaan wat jou angstig maakt. Welk gevaar loop je in de realiteit? Door dat te onderzoeken zet je al eerste stappen op weg naar het kunnen omgaan met angstaanjagende situaties.

Realiseer je dat angst soms ook afweer is van één van de andere basisemoties. Boosheid, waarvoor je jezelf geen toestemming geeft om dat te voelen. Of bedroefd, misschien, terwijl je al zo veel gehuild hebt. Neem de tijd om dat voor jezelf eens te onderzoeken.

Wilt u meer informatie over deze klacht? Veel betrouwbare informatie over zowel het ontstaan van de klacht, hoe het je beïnvloedt en veel meer extra informatie is te vinden op www.thuisarts.nl.

Aanmelden