Chronotherapie
Behandelingen

In deze corona periode kunt u veilig thuis behandeld worden. Meer weten over onze corona maatregelen?

Corona maatregelen

Behandelingen

Chronotherapie

Chronotherapie is het behandelen van je biologische klok. Een verstoring van je biologische klok, of je bioritme kan leiden tot verschillende klachten, zoals depressiviteit, somberheid, lusteloosheid, een afname van eetlust, vermoeidheid klachten, slapeloosheid of juist te veel willen slapen.

Deze klachten komen bij sommige mensen seizoensgebonden voor en wordt dan een seizoensgebonden depressie genoemd, of in het Engels SAD (Seasonal Affective Disorder). De meeste mensen hebben daar in de herfst en winter meer last van dan in het voorjaar en de zomer. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan zonlicht en/of een verstoorde slaap. Een milde vorm is een ‘jetlag’, waarin je bioritme is verstoord door het reizen naar een andere tijdzone.

Slaap sparen en lichttherapie

Bij chronotherapie is de tijd in bed minder dan u gewend bent; u slaapt overdag niet en u gaat later dan u gewend bent naar uw bed. U spaart als het ware uw slaap. Hierdoor neemt de slaapbehoefte toe en de kwaliteit van je slaap verbetert. Ter ondersteuning doet u dagelijks ontspanningsoefeningen, bijvoorbeeld mindfulness en kan een lichttherapielamp worden gebruikt. Bij deze klachten leent PHHaastrecht u een lichttherapielamp uit zodat u thuis een lichtkuur kunt volgen. Dit betekent dat u 14 dagen achtereen ’s ochtends vroeg, de lichttherapielamp gebruikt.

Voor wie en bij welke problemen?

Chronotherapie versterkt uw bioritme en is werkzaam bij verschillende klachten die te maken kunnen hebben met een verstoord bioritme. Voorbeelden daarvan zijn kinderen en volwassenen, die zich in het najaar futloos, vermoeid en somber voelen en die deze klachten elk jaar in dezelfde periode doormaken. Ouderen, die overdag weinig afleiding hebben en weinig buiten komen, lopen een extra risico op deze klachten, net als mensen die vooral nachtdiensten werken, of een donkere werkplek hebben. Mensen met slapeloosheid of juist te veel willen slapen en vrouwen met PMS-klachten kunnen ook baat hebben bij chronotherapie. Soms zijn de beschreven klachten onderdeel van een depressie.

Kennismaken met Chronotherapie

In deze video op YouTube legt een psychiater uit hoe lichttherapie werkt en hoe lichttherapie er thuis uit kan zien.

Corona update

Chronotherapie is bij uitstek een behandeling die u thuis uitvoert, met een therapeut die u telefonisch of via beeldbellen begeleidt.

Aanmelden