EMDR
Behandelingen

In deze corona periode kunt u veilig thuis behandeld worden. Meer weten over onze corona maatregelen?

Corona maatregelen

Behandelingen

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een vorm van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) die actief en doelgericht is. EMDR passen we toe bij mensen die een of meer traumatische ervaring(en) hebben meegemaakt en daar in het dagelijkse leven nog last van hebben. U hebt bijvoorbeeld last van flashbacks die zich zonder aanleiding opdringen, overmatig piekeren, nachtmerries, plaatsen die u het liefst vermijdt etc.

Onder begeleiding van een therapeut gaat u terug naar de herinnering van de traumatische gebeurtenis. De meeste mensen vinden dit erg vervelend en een beetje eng, en daar gaat de therapeut zorgvuldig mee om. Het opnieuw confronteren met de schokkende gebeurtenis is noodzakelijk en tegelijkertijd wordt u afgeleid, bijvoorbeeld doordat u met uw ogen de handbewegingen van de therapeut moet volgen, of doordat u afwisselende klikjes te horen krijgt uit een koptelefoon. Het is belangrijk om juist de meest nare momenten van de traumatische gebeurtenis voor de geest te halen en met de therapeut te bespreken. Het op deze manier doorwerken van die momenten helpt om herbelevingen (flashbacks), nachtmerries en andere klachten te verminderen of zelfs op te lossen.

Voor wie en bij welke problemen?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen, jong en oud, en aanhoudende klachten veroorzaken. Veel mensen verwerken deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Bij jonge kinderen is de aanwezigheid van ouders soms gewenst, om het verhaal te vertellen, terwijl het kind de afleiding van de therapeut krijgt.

Men spreekt van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS) als iemand is blootgesteld aan een (dreigende) dood, ernstige verwonding of seksueel geweld en daarna langer dan een maand last heeft van herbelevingen, en/of vermijding, en/of negatieve veranderingen in cognities en /of stemmingen en/of duidelijke veranderingen in prikkelbaarheid en/of onrust. EMDR is – naast Imaginaire Exposure – de aanbevolen therapie bij PTSS.

Kennismaken met EMDR

In deze YouTube animatie wordt EMDR uitgelegd.

Corona update

Ook wij houden ons aan de maatregelen die zijn voorgeschreven door het RIVM. Tot 18 mei 2020 lieten wij onze fysieke sessies niet doorgaan. In overleg met u en uw therapeut schakelen we met ingang van 18 mei 2020 weer terug naar face to face gesprekken in onze spreekkamers. Dit doen we alleen als u en uw therapeut daar samen voor willen kiezen.
Een volledige thuisbehandeling is in overleg echter toch mogelijk (ook handig als u buiten de PHHaastrecht regio woont).

In deze corona tijd kunnen we namelijk gelukkig gebruik maken van toepassingen, zodat het niet noodzakelijk is om thuis weg te hoeven gaan.

Voor een EMDR behandeling gebruiken we de EMDR kit (https://www.emdrkit.com/how-to-do-emdr-online-from-home/), een app (https://app.emdr-online.nl), of een andere vorm van werkgeheugenbelasting.

Aanmelden