EMDR

LET OP: We hebben uitsluitend plek voor Basis GGZ. (Lees hier meer)

Behandelingen

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

Kind en Jeugd – Traumabehandeling

EMDR is een behandelmethode om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Zelfs gebeurtenissen uit de vroege kindertijd kunnen op deze manier verwerkt worden. Bij EMDR worden de traumatische herinneringen eerst ‘geactiveerd’. Dit kan doordat u als ouder, onder begeleiding van de therapeut de gebeurtenis(sen) aan uw kind vertelt of doordat uw kind zelf erover praat. Vervolgens wordt het werkgeheugen van uw kind belast, tegelijkertijd met het ophalen van de herinnering(en). Dit gebeurt door uw kind een afleidende taak te geven, zoals bijvoorbeeld oogbewegingen. Zo wordt de verwerking in de hersenen gestimuleerd.  Omdat het vertellen van de traumaische gebeurtenissen voor u als ouders (ook) belastend kan zijn, heeft de therapeut hier, tijdens de behandeling van uw kind, ook aandacht voor.

Volwassenen

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een vorm van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) die actief en doelgericht is. EMDR passen we toe bij mensen die een of meer traumatische ervaring(en) hebben meegemaakt en daar in het dagelijkse leven nog last van hebben. U hebt bijvoorbeeld last van flashbacks die zich zonder aanleiding opdringen, overmatig piekeren, nachtmerries, plaatsen die u het liefst vermijdt etc.

Onder begeleiding van een therapeut gaat u terug naar de herinnering van de traumatische gebeurtenis. De meeste mensen vinden dit erg vervelend en een beetje eng, en daar gaat de therapeut zorgvuldig mee om. Het opnieuw confronteren met de schokkende gebeurtenis is noodzakelijk en tegelijkertijd wordt u afgeleid, bijvoorbeeld doordat u met uw ogen de handbewegingen van de therapeut moet volgen, of doordat u afwisselende klikjes te horen krijgt uit een koptelefoon. Het is belangrijk om juist de meest nare momenten van de traumatische gebeurtenis voor de geest te halen en met de therapeut te bespreken. Het op deze manier doorwerken van die momenten helpt om herbelevingen (flashbacks), nachtmerries en andere klachten te verminderen of zelfs op te lossen.

Voor wie en bij welke problemen?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen, jong en oud, en aanhoudende klachten veroorzaken. Veel mensen verwerken deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties.

Men spreekt van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS) als iemand is blootgesteld aan een (dreigende) dood, ernstige verwonding of seksueel geweld en daarna langer dan een maand last heeft van herbelevingen, en/of vermijding, en/of negatieve veranderingen in cognities en /of stemmingen en/of duidelijke veranderingen in prikkelbaarheid en/of onrust. EMDR is – naast Imaginaire Exposure – de aanbevolen therapie bij PTSS.

Kennismaken met EMDR

In deze YouTube animatie wordt EMDR uitgelegd.

Waar?

EMDR is voor volwassenen op alle locaties van PHHaastrecht mogelijk en voor kinderen op onze locaties in Oudewater, Gouda, Lopik en Schoonhoven.