Onze behandelingen bij Kind & Jeugd

LET OP: We hebben uitsluitend plek voor Basis GGZ. (Lees hier meer)

Een gepast traject

Behandelingen

Elk kind zo optimaal mogelijk laten ontwikkelen, dát is ons doel! Dan is het belangrijk dat u als ouder het opvoeden plezierig vindt en steun voelt van uw omgeving. De therapeuten in het behandelteam Kind & Jeugd zijn er in de behandeling van het kind natuurlijk voor het kind, maar ook voor u als ouder(s).
We werken aan de klachten van uw kind en geven u ook inzicht in hoe die klachten hebben kunnen ontstaan. Daarbij leren we u wat u zelf kunt doen om uw zoon of dochter te helpen met het opheffen van die klachten.

Voor wie en bij welke problemen?

We bieden hulp in de verschillende fases van het ouderschap en leeftijdsfasen van uw kind.
Onze specifieke aandacht heeft de periode voordat uw kindje is geboren; de zwangerschap en de eerste 1001 dagen daarna (IMH). Telkens weer blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat deze periode de basis legt voor mentale gezondheid.
We bieden hulp als uw kind baby, dreumes, peuter of kleuter is. We bieden hulp bij kinderen in de basisschoolleeftijd en bij jeugd in de middelbare schoolleeftijd. De zorgt krijgt binnen PHHaastrecht een vervolg als uw kind 18 wordt. Onze orthopedagogen kunnen uw kind tot 23 jaar doorbehandelen.

Wilt u graag hulp voor uw kind op basis van een gedeelde reformatorische achtergrond met uw therapeut? Vraagt u hier gerust naar bij de  aanmelding van uw zoon of dochter, dan houden we rekening met deze voorwaarde.

Zwangerschap, baby’s, peuters, kleuters

Klik hieronder voor meer informatie over de behandeling die PHHaastrecht biedt vanaf het vroege begin en in de eerste levensfase van uw kindje.

Brochure

Bekijk hier onze brochure over Kind en Jeugdpsychologie, speciaal voor verwijzers.

Kennismaken met onze kijk op de behandeling van kinderen en jeugd?

De beste manier om hier kennis mee te maken is via een intakegesprek. Uw therapeut denkt met u mee over uw situatie en doet een voorstel voor behandeling. Het intakegesprek voor uw kind hebben we graag met beide ouders. Het volgen van de Joint Care voor Ouders zorgt voor een verdere kennismaking ten behoeve van de behandeling van uw opgroeiende kind. In anderhalf uur maakt u kennis met hetgeen uw kind in de behandeling zal leren en krijgt u handvatten voor zijn of haar ondersteuning.

PHHaastrecht behandelt kinderen tot 18 jaar die vastlopen in hun ontwikkeling. Dit kan zich uiten in verschillende soorten klachten:

  • druk/onrustig gedrag;                
  • concentratieproblemen;            
  • opstandig gedrag;                 
  • (milde) eetproblemen bij basisschoolleeftijd; 
  • slaapproblemen; 
  • emotieregulatieproblemen; 
  • leerproblemen (geen diagnostiek/behandeling voor specifieke leerstoornissen);       
  • angsten;                     
  • boosheid en strijd;                 
  • somberheid/ verdriet;  
  • sociale problemen;                 
  • lichamelijke klachten (zonder medische oorzaak);    
  • verwerking van ingrijpende gebeurtenis(sen);                 
  • begeleiding/ondersteuning bij het ouderschap. 

Waar?

De behandeling vindt plaats in Oudewater, Gouda, Lekkerkerk, Lopik, Reeuwijk of Schoonhoven.

Wat is er aan de hand? (Diagnostiek)

De eerste vragen waar de therapeut mee aan de slag gaat zijn: Wat is er precies aan de hand? Horen de klachten bij de leeftijd, of speelt er iets anders?  
Hiervoor gaan de therapeut met de ouders en soms ook de leerkracht in gesprek en gebruikt ze vragenlijsten.  

Binnen het behandelteam kind & Jeugd doen we onderzoek naar ADHD, Autisme Spectrum Stoornissen, depressies, angststoornissen, trauma gerelateerde stoornissen, slaap-, eet- (milde)/huilstoornissen bij jonge kinderen en problemen in de ouder-kindrelatie. Nadien kijken wij welke mogelijke kindfactoren en omgevingsfactoren invloed hebben op de klachten, om zo gerichte adviezen te kunnen geven.  
Soms is intelligentie-onderzoek gewenst. Wij gebruiken hiervoor de WISC-5.

Behandelingen

Elk kind zo optimaal mogelijk laten ontwikkelen, dát is ons doel! Dan is het belangrijk dat u als ouder het opvoeden plezierig vindt en steun voelt van uw omgeving. De therapeuten in het behandelteam Kind & Jeugd zijn er in de behandeling van het kind natuurlijk voor het kind, maar ook voor u als ouder(s).
We werken aan de klachten van uw kind en geven u ook inzicht in hoe die klachten hebben kunnen ontstaan. Daarbij leren we u wat u zelf kunt doen om uw zoon of dochter te helpen met het opheffen van die klachten.

Klik hieronder voor meer informatie over de behandeling die PHHaastrecht biedt vanuit het behandelteam Kind en Jeugd.

Overig behandelaanbod

ADHD/ASS behandeling of begeleiding (kind) en  ADHD/ASS behandeling of begeleiding (ouders)
Wanneer uw kind gediagnosticeerd is met ADHD of ASS zijn er vaak veel vragen. U zoekt ondersteuning en de therapeut van het behandelteam Kind en Jeugd geeft kinderen en ouders in deze fase begeleiding. Er wordt veel uitleg over de stoornis gegeven (oorzaak-gevolg) en ook krijgt u en uw kind vaardigheden aangeleerd om met de stoornis om te gaan.

Ouderbegeleiding
U leert in de ouderbegeleiding om uw kind in de opvoeding zo goed mogelijk te ondersteunen. U krijgt als ouders de ruimte om te vertellen waar u in de opvoeding tegenaan loopt, welke uitdagingen in het gezin zijn. De therapeut uit het behandelteam Kind en Jeugd denkt mee in oplossingen en geeft tips die u als ouders kunt inzetten.

Sociale Vaardigheidstraining
De SOVA- training bestaat uit 5 bijeenkomsten waarin met uw kind gewerkt wordt aan verschillende thema’s. De start gaat over kennismaken en hoe stel je vragen. Later gaat het over gevoelens en emoties. Uw kind gaat aan de slag met het geven en ontvangen van complimenten, nee durven zeggen en opkomen voor jezelf. We besteden in de training verder aandacht aan de eigen kwaliteiten van uw kind en het leert hoe hij of zij het beste met kritiek kan omgaan. Natuurlijk staan de bijeenkomsten ook in het teken van fijn samenspelen.

Rouw verwerking
Elke ouder wil zijn of haar kind verlieservaringen besparen. Helaas is dat niet altijd mogelijk en valt er iemand weg waar het kind zich erg verbonden mee heeft gevoeld. Er kunnen klachten ontstaan door het wegvallen van deze belangrijke persoon. Tijdens de behandeling krijgt uw kind van de therapeut handreikingen om het rouwproces op gang te brengen en de verschillende rouwfasen te doorlopen. Op deze manier wordt er tijd genomen om aandacht te geven aan het verdriet en de nieuwe situatie.

Zelfbeeldtraining
Wanneer uw kind erg onzeker is of lijdt aan een minderwaardigheidscomplex, behandelen we hem of haar met een zelfbeeldtraining. Uw kind leert wat hij/zij/die zelf kan doen om het zelfbeeld positiever te maken en zelfvertrouwen te versterken. De therapeut van het behandelteam Kind en Jeugd gebruikt hiervoor de COMET-training. Dit is een handige manier, gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Uw kind leert te focussen op zijn of haar positieve kanten en waardevolle eigenschappen.