Beeldhouwen in zachte steen

Hartenmakerij

Beeldhouwen in steen kan in principe iedereen, omdat we werken met zacht materiaal. Het hakken en vijlen in een steen heeft een naar binnen kerende werking, daarom is dit een goede activiteit om bijvoorbeeld verdriet te verwerken. Jij, de steen en een herinnering aan bijvoorbeeld iets dat je mist, daar gaat het om. Ook een steen voor een jubileum, of om een periode te markeren of juist af te sluiten past binnen de mogelijkheden.

Het proces van een ruw brok steen naar een gladgepolijst beeld leidt je langs een ongeplaveid pad. Een pad waarin je beslissingen neemt, ingrijpt in de vorm door delen weg te hakken, je kan er doorheen gaan, letterlijk en figuurlijk. Weg is weg, erbij maken kan niet in steen. Regelmatig zul je je idee bijstellen om uiteindelijk tevreden te zijn over de vorm die ontstaat.

In steen kun je op een fysieke manier boosheid en onbegrip kwijt door flink te hakken. Het proces van beeldhouwen is “aan de slag”, je geest de vrije loop geven, bijstellen, letterlijk vanaf een andere kant bekijken……..en op die manier je emoties de gelegenheid te geven te uiten. Of dat nu blijdschap, frustratie, angst, boosheid of verdriet is.

Beeldhouwen is niet direct een sociale activiteit, je hoeft niet te praten. Jij, de steen en je herinnering daar ben je op een lichamelijke manier mee bezig. Het proces is belangrijker dan het resultaat, en de steen heeft ook zonder enige voorstelling al een speciale uitstraling.

Creative therapie

Je bent van harte welkom voor creatieve therapie op de Hekendorpsebuurt 21 in Hekendorp, op de melkveehouderij van Carl en Marieke van Jaarsveld. Je werkt alleen of samen, met de hand of met machines, onder dak in de grote schuur of in de boeren buitenlucht met zelf meegebracht steen of je koopt een steen bij de Hartenmakerij.

PHHaastrecht biedt beeldhouwen in steen als therapievorm aan, naast of in plaats van gesprekstherapie (onder voorwaarden is dit verzekerd door je basisverzekering). Neem contact op met de psychologenpraktijk als je denkt dat deze therapie voor jou zou kunnen werken. Via e-mail: info@phhaastrecht.nl of telefoon: 0348- 55 80 00.

We schenken gratis koffie met warme opgeklopte melk, vers van de koe, thee en warme chocolademelk. Parkeren kan op het terrein van de melkveehouderij.

De Schuur

De grote schuur is beschut, maar niet heel warm, houd daar in je kledingkeuze rekening mee, door laagjes te dragen die je kunt uittrekken als je het warm krijgt. Draag stevig schoeisel dat tegen een stootje kan op de boerderij. We hebben genoeg schorten om je kleding tegen stof te beschermen. Zorg voor je eigen veiligheidsbril, werkhandschoenen of tuinhandschoenen als dat je prettig lijkt. Vers gezaagde boomstammen dienen als bokken en we hebben ook een stevige tafel waar je aan kunt werken.

En wil je uitrusten? De stallen zijn vrij toegankelijk en alle dieren mogen geaaid worden.

Melkveehouderij

Op de melkveehouderij wordt dagelijks melk van de koeien verzameld in een grote melktank. Dat gaat volautomatisch via twee melkrobots. Carl en Marieke vinden het leuk als je er meer van wil weten, stel je vragen dus gerust.

Kosten

De creatieve therapie wordt door je basisverzekering vergoed onder voorwaarden (zoals een verwijzing van huisarts voor psychologische klachten stress-somberheid-angst)

Adres

De Hartenmakerij, Hekendorpsebuurt 21, 3421 PA, Hekendorp