LET OP: We hebben uitsluitend plek voor Basis GGZ. (Lees hier meer)

Het Traject

Verwijzers

Zorgprestatiemodel (ZPM)

Vanaf 1 januari 2022 is het financieringssysteem van de GGZ veranderd van Specialistische GGZ (SGGZ) en Generalistische Basis GGZ (GBGGZ) naar het zorgprestatiemodel (ZPM). Er wordt zorg verleend op basis van zorgvraagzwaarte en patiënten krijgen bij aanvang van hun traject in de GGZ hun zorgvraag getypeerd. Voor een uitgebreide beschrijving van de zorgvraagtypes raadpleegt u de bron: Beschrijving-Zorgvraagtypen-juli-2021 . Deze beschrijving zal voor u als verwijzer verhelderend en interessant voor het begrip van de huidige GGZ kunnen zijn.

PHHaastrecht biedt uitsluitend zorg aan patiënten met zorgzwaartetype 1, 2, 3, en 4 (voorheen Generalistische Basis GGZ) en voor patiënten met stabiele chronische problematiek Zorgvraagzwaarte 7 (voorheen Basis GGZ Chronisch).

Verwijzen naar PHHaastrecht

Telefonische consultatie
Uw patiënt (kind, volwassene of oudere) verwijst u voor betrouwbare diagnostiek en/of snelle behandeling. We bieden voornamelijk Generalistische Basis GGZ en hebben met alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. U kunt wekelijks telefonisch overleggen met een GZ-psycholoog (regiebehandelaar) voor een direct contactmoment en kundig advies.

Op maandagen tussen 13:30 uur en 14:30 uur is het telefonisch spreekuur voor verwijzers bereikbaar via nummer 0348 – 55 80 00.
Op elk ander moment treft u een secretariële praktijkondersteuner.

Voor de actuele wachttijden klikt u hier

Van aanmelding tot behandeling: the patiënts journey
Nadat uw patiënt zich telefonisch, via mail of via onze website heeft aangemeld ontvangt hij/zij enkele digitale vragenlijsten van onze partner Embloom, om thuis in te vullen. Hierdoor sparen we kostbare tijd en kunnen we aan de voordeur al een inschatting maken of wij uw patiënt de meest optimale behandeling kunnen bieden. De vragenlijsten van uw patiënt worden gescreend en wanneer de vraagstelling passend is voor de generalistische basis GGZ wordt uw patiënt voor een intake uitgenodigd. Twijfelt u of PHHaastrecht de juiste plek is voor uw patiënt? Maakt u dan gebruik van ons wekelijkse telefonisch spreekuur (zie hierboven). Uw patiënt krijgt een intake waarin de klachten worden uitgevraagd. Daarna volgt het adviesgesprek, waarin de klachten volgens DSM 5 worden geclassificeerd en er een behandelvoorstel met uw patiënt wordt gedaan. Na het adviesgesprek gaat uw patiënt aan de slag met een bij de klachten passend digitaal programma van onze partner Therapieland. Ook krijgt uw patiënt de mogelijkheid om thuis, via een live webinar, te leren over gedachten, gevoelens en gedrag. Tijdens de webinars wordt psycho-educatie gegeven en brengen we helder in beeld hoe verschillende factoren stress veroorzaken en wat het effect op het lichaam is. We stimuleren uw patiënt om dit samen met partner of vriend/vriendin te kijken en om met de inzichten aan de slag te gaan opdat gedachten en gedrag kunnen veranderen. Ook leert uw patiënt in deze eerste staps interventies over emotieregulatie en wordt hij/zij aangezet om oefeningen te doen die als uitlaatklep dienen bij emotionele druk.

In een speciale introductiebijeenkomst maakt uw patiënt bovendien kennis met een relatief onbekende therapievorm, die effectief is gebleken bij langdurende klachten: vaktherapie (beeldend). Hiervoor wordt uw patiënt uitgenodigd op de Hartenmakerij. Een unieke therapieruimte die gevestigd is op een boerderij in Hekendorp, nabij Gouda, waar in alle rust en ruimte, en onder begeleiding van twee vaktherapeuten en een ervaringsdeskundige een eerste kennismaking met boetseren in klei, of beeldhouwen in zachte steen plaatsvindt. De meeste patiënten krijgen er direct rust van in hun hoofd.

Contactmomenten tussen psycholoog en huisarts
Na het adviesgesprek wordt u als huisarts schriftelijk op de hoogte gesteld van onze bevindingen en ons beleid ten aanzien van de behandeling van uw patiënt. Hiervoor gebruiken wij Edifact. Mochten er gedurende de behandeling belangrijke wijzigingen zijn, dan zoeken we contact met u. We communiceren gemakkelijk via telefoon.
Aan het einde van de behandeling brengen we u op de hoogte via een (doorgaans) kort Edifact bericht.
Schroomt u zelf niet om contact met ons te zoeken; wij overleggen ook graag met u.

Verkeerde verwijzing of doorverwijzing
In het geval dat de zorgvraag van uw patiënt bij aanvang, of gedurende een behandeling te complex is voor onze Generalistische Basis GGZ verwijzen wij uw patiënt door. Sinds 1 januari 2020 hebben wij die mogelijkheid gekregen om, op deze manier, de administratieve lasten van u als huisarts te verlichten. Wij melden uw patiënt bij een andere zorgaanbieder aan en maken een verwijzing. Ook sturen we alle door ons verzamelde informatie met de doorverwijzing mee. Dit doen we in overleg met uw patiënt. Hierover wordt u natuurlijk schriftelijk geïnformeerd.

Verwijskaart
Wij bieden voornamelijk Generalistische Basis ggz. De verwijskaart (pdf) geeft verwijzers algemene informatie over een ggz-verwijzing.

U kunt uw patiënt bij voorkeur verwijzen via ZorgDomein.

Bent u niet aangesloten op ZorgDomein?

Gebruik dan uit naam van uw patiënt ons aanmeldformulier en geef de verwijzing met uw patiënt mee.

Cliëntervaring Zorgkaart Nederland

“Na een jaar lang gedacht te hebben dat ik een traumatische ervaring zelf wel kon oplossen ben ik uiteindelijk bij de huisarts geweest voor hulp. Van de huisarts heb ik een doorverwijzing gekregen naar PHHaastrecht en binnen 3 weken werd ik gebeld voor een intake gesprek. Bij de intake werd de vinger al snel op de zere plek gelegd wat de oorzaak van mijn klachten was. Hierop is een plan van aanpak gemaakt welke mij duidelijk en in begrijpbare taal is uitgelegd. De behandeling heeft me geholpen met het verwerken van de traumatische ervaring en hoe in de toekomst een eventuele terugval vroegtijdig te signaleren en hiermee om te gaan. De werkwijze van PHHaastrecht is doelgericht en ik voelde me vertrouwd tijdens de behandelingen, dit heeft geholpen om snel het gewenste resultaat te behalen.”
Locatie Oudewater | cijfer 10 op 17 april 2023