Groepstherapie
LET OP: We hebben uitsluitend plek voor Basis GGZ. (Lees hier meer)
Groepstherapie
Groepsbehandeling
Elk behandeltraject heeft groepsaanbod.
De individuele gesprekken worden in een behandeltraject aangevuld met één of meerdere groepen. Je krijgt steun van elkaar en ook leer je hoe andere deelnemers omgaan met dezelfde soort problemen Groepstherapie kan hoop voor de toekomst bieden en helpen beter leren om te gaan met uw problemen. De wisselwerking tussen de deelnemers is een belangrijke factor. Door uw psychologische klachten (zoals angsten, vermoeidheid, somberheid) met elkaar aan te pakken, krijgt u zelf meer inzicht in hoe u in elkaar zit. Uitgangspunt is dat u in uw dagelijks leven oefent met wat u leert in de sessies. Deze zelfkennis helpt om in de toekomst psychologisch gezonde keuzes voor uzelf te maken. Zo voorkomt u een nieuwe periode met klachten.
In een groep is het veilig luisteren naar andere mensen met dezelfde problemen. Je voelt je daardoor minder alleen. Je krijgt steun van elkaar en ook leer je hoe de andere deelnemers omgaan met dezelfde soort problemen. De wisselwerking tussen de deelnemers onderling, is een belangrijke factor. Voor iedereen is het deelnemen in een groep erg spannend. Onze therapeuten hebben veel aandacht voor de veiligheid van elke deelnemer. De ervaringen zijn bij alle deelnemers, na het wennen in de eerste bijeenkomsten, tóch positief. Vaak wil een groep, na afronding nog een extra bijeenkomst
Groepstherapie
Acceptance en Commitment Therapie (ACT)
De ACT-groepstherapie
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) die actief en doelgericht is. Met ACT (vertaling van doen/acteren in het Engels) kijken we niet naar hoe u meer controle kunt krijgen over hoe u zich voelt, maar juist hoe u om kunt gaan met het géén controle hebben. Dit veroorzaakt veel psychologische stress; machteloos voelen en geen controle hebben. U leert met ACT te kijken naar hoe u uw leven zinvol kunt invullen ondanks de onvermijdelijke negatieve dingen in het leven.
We hebben niet zo veel controle als we denken: Accepteer het!
Het idee achter ACT is dat we veel minder controle hebben over wat we denken, voelen en meemaken dan we denken. Dit staat haaks op veel overtuigingen van ons huidige leven. We zijn namelijk juist heel veel bezig met controle krijgen en ons goed voelen. We zoeken werk dat we leuk en betekenisvol vinden, willen een fijne relatie, leuke vrienden en een tof leven. We oefenen met ontspanning en nemen voldoende tijd voor onszelf. De boekenwinkels liggen vol met boeken over hoe je meer zen kunt zijn en meer succesvol – hoe je meer kunt doen in minder uren. Allemaal zodat je meer happy bent.
En…? Werkt het altijd? Nee, soms niet. Soms laten onze controletechnieken ons in de steek en we voelen ons gewoon kaa uu tee.
Een psycholoog die met ACT werkt helpt u om hier anders naar te kijken. Sommige negatieve ervaringen – ook depressieve gevoelens of angsten – zijn niet te vermijden en horen bij het leven. En sterker nog, hoe meer we ons proberen te verzetten hiertegen, hoe meer we vast komen te zitten in het gevecht ertegen. Dit heet Acceptance. Dit is niet per se fijn; in een ACT behandeling worden gevoelens soms eerst heftiger. Dit komt omdat u bewust datgene opzoekt wat u gewend bent om te controleren of vermijden. Het nut hiervan is om te onderzoeken wat het echt met u doet, en om te ervaren dat u het kunt dragen.
Accepteren betekent niet dat je je er maar bij neerlegt, maar wel dat je het gevecht met het negatieve staakt. Als negatieve gevoelens een golf in zee zijn, kun je je suf vechten om die golf tegen te houden of blijven staan en het gewoon over je heen laten komen. En, zoals dat gaat met golven, negatieve gevoelens rollen ook voorbij. Soms is het gevecht tegen die golf juist hetgeen wat het ondragelijk maakt.
In een groep is het veilig luisteren naar andere mensen met dezelfde problemen. Je voelt je daardoor minder alleen. Je krijgt steun van elkaar en ook leer je hoe de andere deelnemers omgaan met dezelfde soort problemen. De wisselwerking tussen de deelnemers onderling, is een belangrijke factor. Voor iedereen is het deelnemen in een groep erg spannend. Onze therapeuten hebben veel aandacht voor de veiligheid van elke deelnemer. De ervaringen zijn bij alle deelnemers, na het wennen in de eerste bijeenkomsten, tóch positief. Vaak wil een groep, na afronding nog een extra bijeenkomst
Groepstherapie
Cognitieve Gedragtherapie (CGT)
Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die actief en doelgericht is. Samen wordt uw probleem in kaart gebracht en gaat u zelf aan de slag om uw doelen te bereiken en de controle over de problemen te vergroten. Door samen na te denken, dingen uit te zoeken en vooral dingen uit te proberen, verandert u gedachten en gedrag dat u in de weg staat. Zo ontstaat meer vrijheid en verminderen uw negatieve gevoelens.
CGT is dus een actieve therapie waarmee u in het dagelijkse leven aan de slag gaat. Door dat oefenen leert u zichzelf vaardigheden aan waar u de rest van u leven iets aan hebt. Uit onderzoek blijkt dat deze therapie goed werkt bij veel psychische problemen, bij kinderen als volwassenen.
Voorop staat dat iedereen zich in de groep veilig kan voelen en aan het eigen behandeldoel kan werken. Het voordeel van het werken in een groep is dat er herkenning is, u bewust wordt van uw eigen patronen en u dit actief kan bespreken. Hierdoor is het een intensieve therapie, maar ook erg effectief. De groep bestaat uit 10 groepsleden. Van alle deelnemers wordt een actieve houding verwacht. U krijgt na iedere sessie opdrachten mee, om zelf thuis mee aan de slag te gaan.
Voor wie en bij welke problemen?
U kunt profiteren van Cognitieve Gedragstherapie bij de volgende klachten of stoornissen: angst, agorafobie (pleinvrees), burn-out, depressie, dwang, paniek, piekeren, sociale angst, specifieke fobie, trauma, lichte/matige verslaving.
Deze groepsbehandeling richt zich op uw gedachten, gevoelens en gedrag in relatie tot uw klachten. Kloppen uw denkpatronen met de werkelijkheid of zijn uw gedachtes (gedeeltelijk) onwaar en/of niet helpend? Wat zijn uw opvattingen over bepaalde gebeurtenissen? En zijn deze wel terecht? In groepsverband gaan wij hiermee aan de slag om te leren hoe onrealistische gedachten om te buigen naar realistische gedachten. Daarnaast weten we dat ons gedrag ook veel invloed heeft op onze gedachtes en hoe we ons voelen, dus uw gedrag komt ook aan bod in de behandeling.
Praktische informatie
De CGT groep bestaat uit 7 wekelijkse bijeenkomsten. De groep vindt plaats in Oudewater.
Groepstherapie
Slapeloosheid: Cognitieve Gedragtherapie- Insomnia (CGT-i)
Slapeloosheid (CGT-i)
Er is sprake van langdurige slapeloosheid (chronische insomnia) wanneer slaapklachten langer dan drie maanden duren en aanleiding geven tot klachten overdag. Denk hierbij aan vermoeidheid, vergeetachtigheid, minder goed kunnen onthouden, spanning en somberheid.
Er zijn verschillende oorzaken die tot slaapproblemen kunnen leiden: lichamelijke klachten, psychische klachten en stress. Bij langdurige slapeloosheid is er dikwijls geen duidelijke oorzaak (meer) voor de slapeloosheid. Het slecht slapen wordt in stand gehouden door elkaar versterkende factoren. Denk hierbij aan negatieve gedachten over slaap, moeite hebben met ontspannen en een slechte nacht compenseren door lang op bed te blijven liggen.
De behandeling
Uit onderzoek blijkt dat deze behandeling uw slaap, stemming en kwaliteit van leven kan verbeteren. Het doel is om de factoren die de slapeloosheid in stand houden aan te pakken. In de groepsbehandeling wordt aandacht besteed aan:
– Informatie over slaap en slaapadviezen;
– Inzicht in eigen slaap verwerven door registratie van slaappatroon en activiteiten overdag;
– Verandering van eigen slaapgedrag;
– Leren ontspannen;
– Veranderen van gedachten die u belemmeren bij het slapen.
Deelname aan de groep vraagt inzet. Het is van belang dat je elke bijeenkomst aanwezig bent en dat je thuis actief met oefeningen aan de slag gaat. We weten namelijk dat veel oefenen noodzakelijk is om vooruitgang te boeken.
Praktische informatie
De CGT-i groep bestaat uit 5 wekelijkse bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst en start bij voldoende aanmeldingen.
Groepstherapie
Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)
Mindfulness (MBCT)
Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging om deze te onderdrukken of te vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over negatieve gedachten of gevoelens, maar dit heeft helaas vaak een averechts effect. Mindfulness leert mensen om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van hun gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. De behandeling leert u om bewuster stil te staan bij uw ervaring van het “hier en nu” en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met de klachten om te gaan. Bij onplezierige gedachtes of gevoelens hebben we meestal de neiging om deze te onderdrukken of vermijden. Op deze manier proberen we controle te krijgen over negatieve gedachten of gevoelens. Dit heeft helaas vaak een tegenovergesteld effect.
De behandeling
In de behandeling leert u om bewuster stil te staan bij uw ervaring van het ‘hier en nu’ en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan om op een andere, effectievere manier met de klachten om te gaan.
U leert met aandacht anders om te gaan met onplezierige gedachten, gevoelens en lichamelijke klachten. Daarnaast leert u emoties meer toe te staan in plaats van deze te onderdrukken. Ook krijgt u handvatten aangereikt om enerzijds een op handen zijnde terugval sneller te signaleren en deze mogelijk tijdig af te wenden. Anderzijds, als een terugval zich toch doorzet, om deze periode zo goed mogelijk door te komen en te doen wat ‘wijs’ is.
Tijdens de bijeenkomsten krijgt u meer inzicht in uw klachten. Naast technieken uit de cognitieve gedragstherapie oefent u ook met verschillende aandachtsoefeningen. U wordt zoveel mogelijk aangemoedigd om wat u tijdens de training leert in uw dagelijks leven toe te passen. Bovendien is het belangrijk dat u thuis dagelijks 45 minuten besteedt aan de oefeningen.
Praktische informatie
Het is de verwachting dat de eerste groepsbehandeling in 2024 bij PHHaastrecht zal kunnen starten.
Groepstherapie
Schemagerichte therapie
Schemagerichte therapie helpt bij het vinden van de herkomst van gedragspatronen, deze volledig te begrijpen en te veranderen. De invloed van jeugdervaringen op uw gedrag in uw dagelijkse leven wordt in de therapie onderzocht.
U leert zichzelf zodanig veranderen dat u zich beter gaat voelen, doordat u beter voor zichzelf kunt zorgen en beter voor zichzelf opkomt in relatie tot anderen. U leert voelen wat uw eigen behoeften zijn en dan, op een gezondere manier, voor deze behoeften op te komen. Hierdoor verandert niet alleen uw gedrag, maar ook uw gedachten en gevoelens.
Voor wie en bij welke problemen?
Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor volwassenen met ernstige psychische stoornissen, zoals een persoonlijkheidsstoornis of een vaak terugkerende depressie. Daarom wordt schematherapie alleen in de SGGZ en in groepstherapie gegeven. Bij PHHaastrecht hebben we schemagerichte therapie als zorgaanbod. Dit is voor mensen die op verschillende levensgebieden nog adequaat kunnen functioneren (relatie, werk, gezin).
Schemagerichte therapie in groepsverband
In een groep is het veilig luisteren naar andere mensen met dezelfde problemen. Je voelt je daardoor minder alleen. Je krijgt steun van elkaar en ook leer je hoe de andere deelnemers omgaan met dezelfde soort problemen. Groepstherapie kan hoop voor de toekomst bieden en helpen beter leren om te gaan met uw problemen. De wisselwerking tussen de deelnemers onderling, is een belangrijke factor. Voor iedereen is het deelnemen in een groep erg spannend. Onze therapeuten hebben veel aandacht voor de veiligheid van elke deelnemer. De ervaringen zijn bij alle deelnemers, na het wennen in de eerste bijeenkomsten, tóch positief. Vaak wil een groep, na afronding nog een extra bijeenkomst!
De Schemagerichte therapie groep bestaat uit 10 bijeenkomsten en wordt in Oudewater gegeven.
Groepstherapie
Zelfbeeld
Zelfbeeld (minderwaardigheidscomplex)
‘Ik stel niks voor.’ ‘Ik ben een loser.’ ‘Ik ben een mislukkeling’. Zo’n soort gedachte heeft iemand met een negatief zelfbeeld regelmatig. Elke ervaring kan het begin zijn van een stroom aan negatieve gedachten, herinneringen en gevoelens van verdriet, somberheid, schaamte of zelfverwijt. Mensen met een negatief zelfbeeld merken vaak dat ze zichzelf voortdurend bekritiseren, zichzelf vergelijken met anderen en zich ongemakkelijk voelen bij complimenten. Als u een negatief zelfbeeld hebt, kunt u de neiging hebben om successen te voorzien van kanttekeningen en om mislukkingen uzelf aan te rekenen. Ook al functioneert u goed, mensen met een negatief zelfbeeld hebben de neiging vooral te letten op de dingen die volgens henzelf niet goed (genoeg) gaan.
Het doel van de zelfbeeldgroep is om het positieve zelfbeeld te verstevigen of op te bouwen. De methode waarmee we werken is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.
De behandeling
In de groepsbehandeling wordt aandacht besteed aan Anders kijken (een andere bril opzetten, letten op positieve zaken in plaats van negatieve), Het negatieve zelfbeeld de pas afsnijden (het negatieve zelfbeeld zal nog lang en op onverwachte momenten opduiken, maar je kunt leren dat te negeren), Anders doen (oud gedrag dat hoort bij het negatieve zelfbeeld kun je achter je laten als je dat wilt. Je kunt nieuw gedrag ontwikkelen dat beter past bij een positief zelfbeeld).
Deelname aan de groep vraagt inzet. Het is van belang dat u elke bijeenkomst aanwezig bent en dat u thuis actief met oefeningen aan de slag gaat. We weten namelijk dat veel oefenen noodzakelijk is om vooruitgang te boeken. Tot slot is het de bedoeling dat u parallel aan de sessies het boek ‘Negatief zelfbeeld’ van Manja de Neef leest.
Praktische informatie
De zelfbeeldgroep bestaat uit negen wekelijkse bijeenkomsten. De groep vindt plaats in Oudewater.
Groepstherapie locatie Hartenmakerij
Vaktherapie (beeldend)
Vaktherapie (beeldend), kunstzinnige- of beeldende therapie is een therapievorm waarbij de ervaring voorop staat. U maakt in de behandeling gebruik van verschillende materialen en gereedschappen om te tekenen, schilderen, boetseren of beeldhouwen in zachte steen.
Dit ondersteunt genezings- en/of ontwikkelingsprocessen op psychisch, emotioneel en lichamelijk niveau. Beeldende therapie verbindt de meer cognitieve processen van gedachten en woorden, aan de diepere, non-verbale ervaringslagen in uw gevoelsleven. Het tekenen (met viltstiften, kleurpotloden of krijt), schilderen (met verf of ecoline), boetseren (met klei) of beeldhouwen (in zachte steen) wordt ingezet als uitdrukkingsvorm.
Soms schieten woorden te kort of zijn ervaringen die van binnen leven moeilijk in een gesprek uit te drukken en dan kan beeldend werken een ingang bieden. Je vertaalt ervaringen van binnen, naar een tastbaar werkstuk buiten jezelf. Dit werkstuk is altijd vanuit verschillende oogpunten te bekijken. Hier helpen gezichtspunten van andere deelnemers in de beeldende therapiegroep ook bij. Het proces van het maken en vervolgens afstand nemen, bekijken en onderzoeken, kan in uw hoofd en lijf ruimte creëren; het maakt rustig van binnen.
In dit proces helpt de therapeut met duiden en dat geeft vaak nieuwe inzichten die u zelf goed begrijpt. Ook is het mogelijk om te oefenen met nieuw gedrag. In de beelden die u maakt kan iets nieuws worden toegevoegd, of kunt u op andere manieren iets doen. Een relevante vraag is dan: hoe is het voor u als u iets verandert? Op deze manier worden (vastzittende) ervaringen meer bewerkbaar.
Voor wie en bij welke problemen?
Vaktherapie (beeldend) is bedoeld voor mensen die al langere tijd problemen ervaren en waarbij andere (verbale) therapievormen te weinig hebben geholpen. Bijvoorbeeld doordat u moeite heeft om zich te uiten in een gesprek. Daarnaast hebben mensen die juist erg ‘in hun hoofd’ zitten en mensen die sterk cognitief zijn ingesteld, juist ervaringen nodig om hier los van te komen. Ook als u moeite heeft om uw emotie op een gezonde manier te uiten en als u weinig contact heeft met uw eigen gevoelsleven, kunt u baat hebben bij kunstzinnige- of beeldende therapie. Het geeft houvast als u een laag zelfbeeld hebt of weinig zelfvertrouwen, en versterkt uw eigenwaarde. Mensen die niet assertief zijn, moeilijk hun impulsen of agressie onder controle houden of veel stressklachten hebben profiteren van deze behandelvorm. Het helpt bij grote levensveranderingen (verlies van een dierbare, verlies van gezondheid, verlies van werk) en doordat er meer mensen tegelijk beeldend werken, is deze vorm van therapie effectief bij het verbeteren van de omgang met anderen.
Praktische informatie
De groepen vaktherapie beeldend zijn wekelijkse bijeenkomsten. De groep vindt plaats op locatie Hartenmakerij in Hekendorp.