EFT
Behandelingen

In deze corona periode kunt u veilig thuis behandeld worden. Meer weten over onze corona maatregelen?

Corona maatregelen

Behandelingen

Emotionally Focussed Therapy (EFT)

Met EFT kun je aan je relatie werken (tekst overgenomen van www.eft.nl).

EFT is een relatietherapie, ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om de verbinding te herstellen of te verbeteren. Zij heeft die inzichten bijeen gebracht in EFT. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief. De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan! In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

Wat doet een EFT therapeut?

In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Sue noemt dat wel de ‘dans’ waardoor je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie. Een EFT therapeut begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die ‘dans’. We kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg: de ‘dans’ is de gezamenlijke vijand, en niet je partner. Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen.

Dan wordt dansen een veel fijnere aangelegenheid!

Voor wie en bij welke problemen?

EFT is er voor elk echtpaar of stel. Met EFT los je samen relatieproblemen op. EFT is er voor:

• Hetero- of homoseksuele paren;
• Mensen die kort bij elkaar zijn of lang;
• Mensen met problemen die lang duren of juist kort;
• Mensen van het type stille wateren, diepe gronden;
• Mensen met psychische problemen;
• Paren zonder geweld.

Vaak heeft één van beide partners last van een depressie of angsten. Relatietherapie is ook in dit geval mogelijk. Eventueel in combinatie met een individuele behandeling van de partner met het psychische probleem.
Onderzoeken in de VS en Canada bewijzen dat EFT werkt bij (echt)paren met een chronisch ziek kind, (echt)paren met één depressieve partner, seksuele problematiek of stellen met een partner met angsten of een trauma.

Emoties als basis van de therapie

Deze vorm van relatietherapie richt zich op emoties. Praten over emoties kan lastig zijn – je hoeft dit niet al te kunnen! Uit onderzoek blijkt dat EFT zeer goed werkt bij mensen die zich niet gemakkelijk uiten, maar wel veel voelen.

Geen geweld in de relatie

Bij paren met geweld binnen de relatie is EFT niet toepasbaar.

Verbaal, seksueel of fysiek geweld moet eerst stoppen. Dit kan gebeuren bij een therapeut die ervaring heeft met huiselijk geweld en EFT. Vervolgens is EFT-therapie geschikt om de onderliggende relatieproblemen aan te pakken. Vind een therapeut die hierbij kan helpen op https://www.eft.nl/zoek-een-therapeut.

Kennismaken met…

Wanneer u een kennismakingsgesprek afspreekt met onze EFT-therapeut krijgt u een indruk van de manier van werken, met EFT.

Waar?

EFT therapie is mogelijk in Waddinxveen en Gouda.

Meer weten over de effectiviteit van EFT?

Kijkt u op de officiële EFT Nederland site voor verschillende wetenschappelijke onderzoeken (https://www.eft.nl/wat-is-eft/eft-onderzoek).

Kosten en vergoedingen

Relatietherapie is door Zorgverzekering Nederland (ZN) niet aangemerkt als behandeling die door hen vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Soms is er een vergoeding mogelijk vanuit uw aanvullende pakket. Kijkt u bij Tarieven/Vergoeding naar de kosten die voor eigen rekening komen, als u relatietherapie wil. Een relatietherapie gesprek duurt 90 minuten.

Corona update

Door corona zijn wij overgeschakeld naar online versie van onze sessies. Vraag uw behandelaar wanneer u daar gebruik van wil maken.

0348 55 8000
Aanmelden