Het traject

Uw stappen naar herstel

Klik op de icoontjes voor meer informatie over dat onderwerp.

Het Traject

Het Traject
Huisarts/Aanmelden E-Health Joint Care Intake Diagnose Behandeling

Huisarts/Aanmelden

U hebt klachten waarvoor u de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist bezoekt. Deze verwijst u voor behandeling van uw klachten naar een psychologenpraktijk in de generalistische basis GGZ. U hebt op dat moment zelf de keuze voor de praktijk waar u zich aanmeldt. Wanneer u kiest voor PHHaastrecht leest u dan hieronder hoe onze praktijkvoering is ingericht.

Binnen onze psychologenpraktijk worden mensen van allerlei leeftijden behandeld. Onze doelgroepen worden vaak ingedeeld op leeftijd en dan gebruiken we deze indeling: Kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Deze mensen zoeken hulp voor klachten op het emotionele vlak. Wanneer er te veel emotie is (denk dan aan angsten, somberheid, woede of afkeer), worden mensen met klachten die daaruit ontstaan, door de huisarts verwezen naar onze GGZ-instelling. Wanneer de klachten in een bepaald patroon voorkomen kan dat een stoornis worden genoemd. We behandelen de stoornissen die in de DSM 5 (Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders, 5e editie) staan omschreven. Als de huisarts u verwijst is er bij de huisarts een vermoeden van een stoornis.

Wilt u lezen over hetgeen de huisarts vermoedt? Op www.thuisarts.nl vindt u relevante informatie over het ontstaan en waar u rekening mee kunt houden.

De huisarts verwijst u met een verwijsbrief. In die verwijsbrief schrijft de huisarts relevante informatie over uw situatie en vermeldt de huisarts zijn/haar vermoeden van een stoornis. U neemt contact met ons op.

Aanmelding kan op verschillende manieren:

  1. U bezoekt onze praktijk op de Hekendorperweg 36a in Oudewater.
  2. U belt naar onze praktijk via 0348-558000. Ons secretariaat is op werkdagen tussen 8:00 uur en 17:00 uur bereikbaar.
  3. U meldt zich aan via onze website www.phhaastrecht.nl. Via een beveiligde link komen uw ingevulde gegevens in ons systeem en neemt een medewerker van het secretariaat telefonisch of via e-mail contact met u op.

Bent u zelf een verwijzer? Klik dan hier.

Cliëntervaring

"Was doorgestuurd door de huisarts. Kon vrij snel terecht Ze hebben mij geweldig geholpen. Begripvol, luisterend oor, waar nodig wordt je bijgestuurd. Het beeldhouwen op de Hartenmakerij een hele mooie ervaring. De jointcare bijeenkomsten op een begrijpelijke manier gebracht, heel leerzaam. Ben er nog niet, maar dank zij deze lieve mensen, zie ik de toekomst weer zonnig tegemoet."
cijfer 8,8 op 28 november 2019

E-Health

Vanwege het gemak, de tijdseffectiviteit en het kostenaspect maken we binnen de behandelingen van PHHaastrecht gebruik van e-health.

E-health is een verzamelnaam van digitale toepassingen die cliënten van PHHaastrecht gebruiken om snel goede informatie over de behandeling van de klachten te krijgen, of informatie te verzamelen, voordat er een gesprek plaatsvindt. PHHaastrecht stuurt bijvoorbeeld een beginmeting van de ernst van uw klachten; Een link naar een beveiligde vragenlijst waarin u systematisch uw klachten kunt aangeven. We werken hiervoor samen met Embloom.

Ook hebben we een licentie bij Therapieland. Psycho-educatie (uitleg over uw klachten) wordt dan via uw eigen laptop, I-pad of smartphone beschikbaar en verschillende oefeningen kunt u via dit programma thuis, in uw eigen omgeving doen. Uw therapeut kan uw stappen in de behandeling volgen in het programma, en via het programma met u 'praten' via de chat. Benieuwd welke online programma's we aanbieden? Kijk op www.therapieland.nl/programmas voor het complete overzicht.

Daarnaast werken we graag samen via e-mail. Uw therapeut is te allen tijde bereikbaar via e-mail.

phhaastrecht e health online therapie
phhaastrecht e health online therapie utrecht

Joint Care

Een behandeling bij PHHaastrecht begint met uitleg over de klachten. Zo wordt helder ‘Hoe hebben mijn klachten kunnen ontstaan?’

en 'Wat moet ik nu doen?'.
Er wordt uitleg gegeven over hoe het menselijk lichaam op emoties reageert.Gedachten spelen hier een zeer grote rol in. In feite gaat de uitleg over het samenspel tussen lichaam en geest. De term die dit geheel van uitleg samenvat is Psycho-educatie. Ongeacht leeftijd, ongeacht de individuele klachten; in de generalistische basis GGZ krijgt iedereen als onderdeel van de behandeling altijd psycho-educatie. Vervolgens hangt het van de individuele klachten af, welke andere psychologische methodieken (interventies) we inzetten.

Aan het begin van de behandeling word u uitgenodigd voor psycho-educatie bijeenkomsten (uitlegsessie). We noemen deze Joint Cares (Joint Care betekent 'Gezamenlijke Zorg'). De uitlegsessies vinden digitaal plaats, in de vorm van Webinars van ruim een uur. Hierin wordt veel uit over emoties uitgelegd en hoe daar invloed op te oefenen. Veel mensen hebben er baat bij, omdat de uitleg verheldering of bevestiging biedt. Ook kan iedereen na de uitleg direct en gericht aan de slag met de eigen klachten.

De uitleg wordt gegeven aan meerdere mensen tegelijk en wordt, op het tijdstip van de Webinar, begeleid door 2 therapeuten van PHHaastrecht. We nodigen u uit om ook uw partner, of een voor u belangrijk persoon, mee te laten kijken. Dan kunt u er samen nog eens op terug komen, ook wanneer u leert van uw behandelgesprekken. Omdat het digitaal plaatsvindt kunt u vanuit huis deelnemen.

Joint cares zijn een vast onderdeel in de behandelingen van PHHaastrecht. Mensen die niet open staan om in groepsverband informatie te ontvangen, kunnen niet bij PHHaastrecht in behandeling komen.

Als u de ervaringen met onze praktijk in recensies op de zorgvergelijkingssite www.ZorgkaartNederland.nl leest kunt u zien hoe andere cliënten de joint care sessies beleven.

Dit is een directe link er naartoe:
 https://www.zorgkaartnederland.nl/zorginstelling/psychologiepraktijk-en-psychotherapiepraktijk-phhaastrecht-oudewater-montfoort-locatie-oudewater-oudewater-3041081

joint care foto phhaastrecht
joint care foto phhaastrecht 2

Cliëntervaring

"PHHaastrecht zet zich echt 100% in voor de mensen. Eerst on line telepsych gedaan. Daar had ik niet veel van verwacht maar het was heel fijn en goed om te doen. Ik heb er echt wat aan gehad als basis voor de gesprekken en bijeenkomsten die volgden. Die sloten hier heel goed op aan. De psycholoog neemt de tijd voor je en heeft nuttige tips. De problemen worden ook echt aan gepakt. De bijeenkomsten zijn erg fijn, wordt leuk gepresenteerd en vooral heel nuttig en waardevol! Alle bijeenkomsten sluiten aan bij de problemen"
cijfer 10 op 6 juli 2019

Intake

De intake

De intake is bedoeld om uw huidige klachten, situatie en voorgeschiedenis in kaart te brengen om zo een compleet mogelijk beeld te vormen. In dit gesprek zullen we aandacht besteden aan uw klachten en uw voorgeschiedenis, omdat we weten dat eerdere ervaringen in uw leven kunnen leiden tot bepaalde klachten en/of u kunnen vormen als persoon. De intake zal plaatsvinden met de therapeut waarmee u in de meeste gevallen de rest van uw behandeling doet.

Het adviesgesprek

Het adviesgesprek zal plaatsvinden met een regiebehandelaar. Het adviesgesprek is bedoeld om een geheel te vormen van de klachten en achtergrond om zo tot een probleemsamenhang te komen. Op basis van dit gesprek kijken we of we een diagnose volgens de DSM kunnen stellen. De vervolgstap is het opstellen van een behandelplan op basis van deze diagnose. Hiermee wordt bedoeld: "Wat kunnen we samen doen om uw klachten te verminderen?". Uw ervaring en behoefte hierin is voor ons heel belangrijk. Dat is een reden om u vòòr het adviesgesprek al kennis te laten maken met psycho-educatie en vaktherapie in groepsverband (joint care). Met de kennis en ervaring die u daar op doet bent u voor ons een meer gelijkwaardige gesprekspartner en is samen beslissen over uw behandeling gemakkelijker.

phhaastrecht intake gesprek psycholoog
intake phhaastrecht

Diagnose

Het middelste deel van de intake staat in het teken van “Wat is er precies met u aan de hand?”.

Alle informatie die over u voorhanden is (aanmeldingsvragenlijst, klachtenlijst, verwijsbrief huisarts, uw uitstraling en wat u vertelt in het intakegesprek) wordt door de Regiebehandelaar samengevoegd. Met behulp van de DSM-5[1]worden uw klachten geclassificeerd en wordt, samen met u, de diagnose gesteld. Hiervoor wordt in de DSM-5 de term ‘stoornis’ gebruikt.

De diagnose is niet meer dan een naam die gegeven wordt aan een combinatie van klachten vaak samen voorkomen.

De Regiebehandelaar zal zich er doorgaans van willen overtuigen dat u begrijpt waarom de betreffende diagnose past bij uw klachten en zal u uitleggen dat het doel van de behandeling is dat uw klachten naar tevredenheid afnemen. Een diagnose is een momentopname van het intakegesprek.

diagnose phhaastrecht intake oudewater
diagnose phhaastrecht intake oudewater montfoort

Behandeling

De behandelingen die PHHaastrecht biedt bestaan uit methoden die, na wetenschappelijk onderzoek, effectief zijn gebleken.
We doen geen alternatieve therapieën waarvoor de werkzaamheid niet door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond. We volgen de verschillende landelijke zorgstandaarden bij verschillende stoornissen. Binnen onze gesprekken maken we gebruik van verschillende methodes die als basis Cognitieve Gedragstherapie (CGT) hebben.

Veel klachten reageren goed op het dagelijks doen van ontspanningsoefeningen. Veel klachten reageren goed op het veranderen van uw gedachten; door letterlijk andere zinnetjes te maken die u met veel oefenen vanzelf zal kunnen gaan gebruiken. Veel klachten reageren goed op Mindfulness. Dit is een op CGT gebaseerde manier om anders met gedachten om te gaan. Veel klachten reageren goed op het dagelijks een half uur tot een uur wandelen of fietsen (dit is een vorm van gedragstherapie, namelijk uw gedrag veranderen). Ook het opbouwen van uw conditie en sporten in de buitenlucht (Runningtherapy) helpt veel klachten verminderen.

behandelingen phhaastrecht
behandelingen kinderen emdr phhaastrecht 2

Het Traject

Het Traject
Huisarts/Aanmelden E-Health Joint Care Intake Diagnose Behandeling

Huisarts/Aanmelden

U hebt klachten waarvoor u de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist bezoekt. Deze verwijst u voor behandeling van uw klachten naar een psychologenpraktijk of GGZ-instelling. U hebt op dat moment zelf de keuze voor de zorgaanbieder waar u zich aanmeldt. Wanneer u kiest voor PHHaastrecht leest u dan hieronder hoe onze praktijkvoering is ingericht.

Binnen onze GGZ-instelling worden mensen van allerlei leeftijden behandeld. Onze doelgroepen worden vaak ingedeeld op leeftijd en dan gebruiken we deze indeling: Kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Deze mensen zoeken hulp voor klachten op het emotionele vlak. Wanneer er te veel emotie is (denk dan aan angsten, somberheid, woede of afkeer), worden mensen met klachten die daaruit ontstaan, door de huisarts verwezen naar onze praktijk. Wanneer de klachten in een bepaald patroon voorkomen kan dat een stoornis worden genoemd. We behandelen de stoornissen die in de DSM 5 (Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders, 5e editie) staan omschreven. Als de huisarts u verwijst is er bij de huisarts een vermoeden van een stoornis.

Wilt u lezen over het geen de huisarts vermoedt? Op www.thuisarts.nl vindt u relevante informatie over het ontstaan en waar u rekening mee kunt houden.

De huisarts verwijst u met een verwijsbrief. In die verwijsbrief schrijft de huisarts relevante informatie over uw situatie en vermeldt de huisarts zijn/haar vermoeden van een stoornis. U neemt contact met ons op.

Aanmelding kan op verschillende manieren:

  1. U bezoekt onze praktijk op de Hekendorperweg 36a in Oudewater.
  2. U belt naar onze praktijk via 0348-558000. Op werkdagen tussen 8:00 uur en 17:00 uur is ons secretariaat bereikbaar.
  3. U meldt zich aan via onze website www.phhaastrecht.nl. Via een beveiligde link komen uw ingevulde gegevens in ons systeem en neemt een medewerker van het secretariaat telefonisch of via e-mail contact met u op.

Bent u zelf een verwijzer? Klik dan hier.

Cliëntervaring

"Was doorgestuurd door de huisarts. Kon vrij snel terecht Ze hebben mij geweldig geholpen. Begripvol, luisterend oor, waar nodig wordt je bijgestuurd. Het beeldhouwen op de Hartenmakerij een hele mooie ervaring. De jointcare bijeenkomsten op een begrijpelijke manier gebracht, heel leerzaam. Ben er nog niet, maar dank zij deze lieve mensen, zie ik de toekomst weer zonnig tegemoet."
cijfer 8,8 op 28 november 2019

E-Health

Vanwege het gemak, de tijdseffectiviteit en het kostenaspect maken we binnen de behandelingen van PHHaastrecht gebruik van e-health. Daarnaast is het in dit corona crisis tijdperk een veilige manier van behandelen.

E-health is een verzamelnaam van digitale toepassingen die cliënten van PHHaastrecht gebruiken om snel goede informatie over de behandeling van de klachten te krijgen, of informatie te verzamelen, voordat er een gesprek plaatsvindt. PHHaastrecht stuurt bijvoorbeeld een beginmeting van de ernst van uw klachten; Een link naar een beveiligde vragenlijst waarin u systematisch uw klachten kunt aangeven. We werken hiervoor samen met Embloom.

Ook hebben we een licentie bij Therapieland. Psycho-educatie (uitleg over uw klachten) wordt dan via uw eigen laptop, I-pad of smartphone beschikbaar en verschillende oefeningen kunt u via dit programma thuis, in uw eigen omgeving doen. Uw therapeut kan uw stappen in de behandeling volgen in het programma, en via het programma met u 'praten' via de chat. Benieuwd welke online programma's we aanbieden? Kijk op www.therapieland.nl/programmas voor het complete overzicht.

Daarnaast werken we graag samen via e-mail. Uw therapeut is te allen tijde bereikbaar via e-mail.

phhaastrecht e health online therapie
phhaastrecht e health online therapie utrecht

Joint Care

Een behandeling bij PHHaastrecht begint met uitleg over de klachten. Zo wordt helder ‘Hoe hebben mijn klachten kunnen ontstaan?’

en 'Wat moet ik nu doen?'.
Er wordt uitleg gegeven over hoe het menselijk lichaam op emoties reageert.Gedachten spelen hier een zeer grote rol in. In feite gaat de uitleg over het samenspel tussen lichaam en geest. De term die dit geheel van uitleg samenvat is Psycho-educatie. Ongeacht leeftijd, ongeacht de individuele klachten; in de generalistische basis GGZ krijgt iedereen als onderdeel van de behandeling altijd psycho-educatie. Vervolgens hangt het van de individuele klachten af, welke andere psychologische methodieken (interventies) we inzetten.

Aan het begin van de behandeling word u uitgenodigd voor een eerste en tweede psycho-educatie bijeenkomst (uitlegsessie). We noemen deze Joint Care 1 en 2 (Joint Care betekent 'Gezamenlijke Zorg'). Hierin wordt veel uit over emoties uitgelegd en hoe daar invloed op te oefenen. Veel mensen hebben er baat bij, omdat de uitleg verheldering of bevestiging biedt. Ook kan iedereen na de uitleg direct en gericht aan de slag met de eigen klachten.

De uitleg wordt gegeven aan meerdere mensen tegelijk waardoor er een grote ruimte nodig is. Daarom vindt dit altijd plaats op onze locatie in Oudewater. Wel op, voor de meeste mensen, handige tijden: in de late namiddag en 's avonds.

Joint cares zijn een vast onderdeel in de behandelingen van PHHaastrecht. Mensen die niet open staan om in groepsverband informatie te ontvangen, kunnen niet bij PHHaastrecht in behandeling komen.

Als je de ervaringen met onze praktijk in recensies op de zorgvergelijkingssite www.ZorgkaartNederland.nl leest kun je zien hoe andere cliënten de joint care sessies beleven.

Dit is een directe link er naartoe:
 https://www.zorgkaartnederland.nl/zorginstelling/psychologiepraktijk-en-psychotherapiepraktijk-phhaastrecht-oudewater-montfoort-locatie-oudewater-oudewater-3041081

joint care foto phhaastrecht
joint care foto phhaastrecht 2

Cliëntervaring

"PHHaastrecht zet zich echt 100% in voor de mensen. Eerst on line telepsych gedaan. Daar had ik niet veel van verwacht maar het was heel fijn en goed om te doen. Ik heb er echt wat aan gehad als basis voor de gesprekken en bijeenkomsten die volgden. Die sloten hier heel goed op aan. De psycholoog neemt de tijd voor je en heeft nuttige tips. De problemen worden ook echt aan gepakt. De bijeenkomsten zijn erg fijn, wordt leuk gepresenteerd en vooral heel nuttig en waardevol! Alle bijeenkomsten sluiten aan bij de problemen"
cijfer 10 op 6 juli 2019

Intake

Pre-intake

De pre-intake is bedoeld om uw huidige klachten, situatie en voorgeschiedenis in kaart te brengen om zo een compleet mogelijk beeld te vormen. In dit gesprek zullen we aandacht besteden aan uw klachten en uw voorgeschiedenis, omdat we weten dat eerdere ervaringen in uw leven kunnen leiden tot bepaalde klachten en/of u kunnen vormen als persoon. De pre-intake zal plaatsvinden met de therapeut waarmee u in de meeste gevallen de rest van uw behandeling doet.

De Intake

De intake zal plaatsvinden met een regiebehandelaar. Het intakegesprek is bedoeld om een geheel te vormen van de klachten en achtergrond om zo tot een probleemsamenhang te komen. Op basis van dit gesprek kijken we of we een diagnose volgens de DSM kunnen stellen. De vervolgstap is het opstellen van een behandelplan op basis van deze diagnose. Hiermee wordt bedoeld: "Wat kunnen we samen doen om uw klachten te verminderen?". Uw ervaring en behoefte hierin is voor ons heel belangrijk. Dat is een reden om u vòòr de intake al kennis te laten maken met psycho-educatie en vaktherapie in groepsverband (joint care). Met de kennis en ervaring die u daar op doet bent u voor ons een meer gelijkwaardige gesprekspartner en is samen beslissen over uw behandeling gemakkelijker.

phhaastrecht intake gesprek psycholoog
intake phhaastrecht

Diagnose

Het middelste deel van de intake staat in het teken van “Wat is er precies met u aan de hand?”.

Alle informatie die over u voorhanden is (aanmeldingsvragenlijst, klachtenlijst, verwijsbrief huisarts, uw uitstraling en wat u vertelt in het intakegesprek) wordt door de Regiebehandelaar samengevoegd. Met behulp van de DSM-5[1]worden uw klachten geclassificeerd en wordt, samen met u, de diagnose gesteld. Hiervoor wordt in de DSM-5 de term ‘stoornis’ gebruikt.

De diagnose is niet meer dan een naam die gegeven wordt aan een combinatie van klachten vaak samen voorkomen.

De Regiebehandelaar zal zich er doorgaans van willen overtuigen dat u begrijpt waarom de betreffende diagnose past bij uw klachten en zal u uitleggen dat het doel van de behandeling is dat uw klachten naar tevredenheid afnemen. Een diagnose is een momentopname van het intakegesprek.

diagnose phhaastrecht intake oudewater
diagnose phhaastrecht intake oudewater montfoort

Behandeling

De behandelingen die PHHaastrecht biedt bestaan uit methoden die, na wetenschappelijk onderzoek, effectief zijn gebleken.
We doen geen alternatieve therapieën waarvoor de werkzaamheid niet door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond. We volgen de verschillende landelijke zorgstandaarden bij verschillende stoornissen. Binnen onze gesprekken maken we gebruik van verschillende methodes die als basis Cognitieve Gedragstherapie (CGT) hebben.

Veel klachten reageren goed op het dagelijks doen van ontspanningsoefeningen. Veel klachten reageren goed op het veranderen van je gedachten; door letterlijk andere zinnetjes te maken die je met veel oefenen vanzelf zal kunnen gaan gebruiken. Veel klachten reageren goed op Mindfulness. Dit is een op CGT gebaseerde manier om anders met je gedachten om te gaan. Veel klachten reageren goed op het dagelijks een half uur tot een uur wandelen of fietsen (dit is een vorm van gedragstherapie, namelijk je gedrag veranderen). Ook het opbouwen van je conditie en sporten in de buitenlucht (Runningtherapy) helpt veel klachten verminderen.

behandelingen phhaastrecht
behandelingen kinderen emdr phhaastrecht 2

Behandeling bij PHHaastrecht

De behandelingen die PHHaastrecht biedt bestaan uit methoden die, na wetenschappelijk onderzoek, effectief zijn gebleken. Uitgangspunt is dat u in uw dagelijks leven oefent met wat u leert in de sessies. Onze basis is altijd een combinatie van klachtgerichte therapie en inzichtgevende therapie. Daarnaast is er ruimte voor ervaringsgerichte therapie. De individuele gesprekken worden in een behandeltraject aangevuld met één of meerdere groepen. Je krijgt steun van elkaar en ook leer je hoe de andere deelnemers omgaan met dezelfde soort problemen. Groepstherapie kan hoop voor de toekomst bieden en helpen beter leren om te gaan met uw problemen. De wisselwerking tussen de deelnemers onderling is een belangrijke factor. Door uw psychologische klachten (zoals angsten, vermoeidheid, somberheid) te behandelen, krijgt u zelf meer inzicht in hoe u in elkaar zit. Deze zelfkennis helpt om in de toekomst psychologisch gezonde keuzes voor uzelf te maken. Zo voorkomt u een nieuwe periode met klachten.

Cliëntervaring Zorgkaart Nederland

“De bijeenkomsten hebben me nieuwe inzichten gebracht die mij geholpen hebben om minder last te hebben van emotionele schommelingen en met een ander beeld naar mezelf te kijken.”
Locatie Oudewater | cijfer 8,0 op 8 mei 2023