Jonge kind zorg
Behandelingen

Jonge kind zorg

Zwangerschap, beginnend ouderschap

Aanstaande ouders en jonge ouders

Wij behandelen aanstaande ouders die niet op een natuurlijke manier zwanger raken en daar psychische problemen bij ontwikkelen. U ervaart bijvoorbeeld angsten, onrust, somberheid of u heeft moeite met het reguleren van emoties en/of spanningen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de in principe verwachtingsvolle fase van zwanger raken, en stress helpt niet voor het ontvangen van een zwangerschap.

Daarnaast bieden we behandeling van aanstaande ouders met psychische klachten tijdens de zwangerschap. U herkent bijvoorbeeld angsten, onrust, somberheid of u heeft moeite met het reguleren van emoties en/of spanningen. Dit is soms te verklaren omdat een eerdere zwangerschap of bevalling traumatisch is geweest.

We behandelen jonge ouders die na de bevalling klachten ervaren. Een baby maakt onlosmakelijk onderdeel uit van zijn omgeving die voor hem zorgt en inspeelt op zijn signalen. Dat is lang niet altijd gemakkelijk met alle veranderingen en verantwoordelijkheden waar u als ouder voor komt te staan. Wij bieden daarom begeleiding en ondersteuning in het ouderschap wanneer er problemen ontstaan bij te hoge verwachtingen naar uzelf in contact met uw baby. Ook wanneer u uw nieuwe rol als moeder (vader) niet goed weet te verhouden tot andere rollen die u in het leven hebt (partner, dochter (zoon), werknemer, etc.). We helpen u met het vinden van een nieuwe balans na uw zwangerschap. Daarnaast bieden we behandeling bij somberheid of angstklachten, intense emoties en spanningen of na een traumatisch verlopen bevalling.

 

Informatie zwangerschap, beginnend ouderschap en/of jonge kind zorg 

De meest belangrijke ontwikkelingsfase is die van de eerste 1001 dagen, tellend vanaf conceptie. 75% van de breinontwikkeling vindt plaats in de eerste 2,5 jaar. Deze ontwikkeling komt tot stand in contact met belangrijke anderen, waarbij het kind wordt voorzien in zijn basisbehoeften (zoals eten/drinken en fysieke veiligheid), maar ook in emotionele behoeftes (zoals regulatie, emotionele veiligheid, warmte en geborgenheid). De ouder-kind relatie speelt daarmee een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen.  

Bij PHHaastrecht wordt er gewerkt vanuit de IMH-visie (Infant Mental Health). Hierbij richten we ons op het bevorderen van de kwaliteit van de ouder-kind relatie om de ontwikkeling van het jonge kind te optimaliseren, een stevige basis te creëren en een bron van veerkracht mee te geven voor de toekomst. IMH heeft oog voor het samenspel tussen omgeving, biologische factoren en de ouder-kind relatie.

Een jong kind al in psychologische zorg?

Het voelt misschien onwennig of vreemd om met je baby of jonge kind naar de psycholoog te gaan. Het is goed om te weten dat we ons bij deze zorg niet richten op het vaststellen van een stoornis. Wij richten ons met name op het verbeteren van het contact tussen ouder en kind. De hulpvraag kan ontstaan vanuit het kind, maar kan ook ontstaan vanuit de ouder (zie onderstaand voor mogelijke hulpvragen). Kleine zetjes in de start kunnen positieve invloed hebben in het verdere leven van je kind, juist daarom zijn we zo gedreven om preventief de hulp te bieden.  

Onze missie is zo vroeg mogelijk aandacht te hebben voor de ouder-kind relatie. We hebben daarom zowel bij de volwassenen die bij ons in zorg zijn, als bij de kinderen die bij ons in zorg zijn aandacht voor de ouder- kind relatie. Soms kan het moeilijk zijn in de behoefte van je kind tegemoet te komen, bijvoorbeeld omdat je zelf angstig bent of jezelf onrustig of somber voelt. Ook kan het lastig zijn om de behoefte van je kind te peilen. Waarom huilt mijn kind zoveel? Waarom is het onrustig? Wat heeft het van mij nodig? 

Bij PHHaastrecht hebben we als doel dat ouders en kind een plezierig en prettig contact met elkaar hebben. We kijken hierbij naar wat er in het hier en nu gebeurt in de interactie, maar ook hebben we aandacht voor mogelijke spanningen die in het hier nu door kunnen werken in het contact. Hierbij kun je denken aan een zware of onzekere zwangerschap, een ingrijpende bevalling (voor ouder, en/of voor kind), maar soms zijn er ook eerdere levenservaringen, die meespelen in het contact met je kind.  

Het vinden van passende zorg tegemoetkomend aan jouw vraag voor je kind of in het ouderschap kan een puzzel zijn. Er zijn veel hulpverlenende partijen betrokken bij jullie, denk maar eens aan een verloskundige, het consultatiebureau, (voorschoolse) opvang, school en soms ook het ziekenhuis, fysiotherapeut of een lactatiekundige. Het werkveld van Infant Mental Health is dan ook multidisciplinair, we doen het samen! Samen binnen het gezin, samen binnen PHHaastrecht en samen met de hulpverleners die buiten PHHaastrecht betrokken zijn bij jullie.

slapende baby

Voor wie?

Aanstaande ouders (moeders en vaders)    

  • Psychische klachten bij één van de ouders tijdens de zwangerschap, zoals angsten, onrust, somberheid of moeite met het reguleren van emoties.  
  • Spanningen omtrent de bevalling. 
  • Spanningen omtrent de gezondheid van je ongeboren kindje. 
  • Preventieve ondersteuning wanneer er tijdens of na een voorgaande zwangerschap sprake is geweest van psychologische klachten, of wanneer je eigen moeder hiermee te maken heeft gehad tijdens of na haar zwangerschap(pen). 

Ouders met lichte tot matige klachten na de bevalling (postpartum) 

Vragen die kunnen spelen kunnen zijn: 

  • Hoe ga ik om met somberheid of angstklachten na mijn bevalling? 
  • Hoe ga ik om met intense emoties en spanningen als ik ook beschikbaar moet zijn voor mijn baby? 
  • Hoe stem ik af op mijn baby in zijn of haar basisbehoeften? 
  • Hoe kan ik mij met mijn baby leren verbinden? 
  • Hoe ga ik om met hoge verwachtingen van mezelf in contact met mijn baby? 
  • Hoe verhoud ik mij tot mijn (nieuwe) rol als vader of moeder in relatie tot alle andere rollen die ik vervul? 
  • Hoe vind ik mijn balans terug na mijn zwangerschap? 
  • Hoe raak ik de spanning kwijt waarmee ik terugkijk op mijn zwangerschap of onze bevalling?
  • Hoe leer ik mij met mijn kindje verbinden en hem of haar kennen als eigen individu? 

Baby

Problemen in de afstemming op de behoeften van je kindje; kunnen we samen snappen wat er bij je kindje gebeurt en wat je kindje van jou nodig heeft? 

  • overmatig huilen; 
  • eetproblemen; 
  • slaapproblemen; 
  • moeilijk contact maken; 
  • overmatig contact maken; 
  • onrust; 
  • moeilijke start, bijvoorbeeld door een ingrijpende bevalling of medische problematiek.

Peuter/kleuter

Problemen in de afstemming op de behoeften van je kindje; kunnen we samen snappen wat er bij je kindje gebeurt en wat je kindje van jou nodig heeft?

  • druk/onrustig gedrag; 
  • boze buien; 
  • angstklachten; 
  • teruggetrokken;  
  • eetproblemen en/of slaapproblemen; 
  • moeite om met andere kinderen samen te spelen; 
  • begeleiding/ondersteuning bij het ouderschap.

Wat doen we?  

  • Tijdens de zwangerschap kan er al gestart worden met passende hulp. We bieden in samenwerking met de verloskundige, het consultatiebureau en soms de POP-poli van het Groene Hart ziekenhuis of het Antonius ziekenhuis een gedragen start in het ouderschap. 
  • Samen met ouders kijken we met een open houding naar het kind. Hierbij kijken we onder andere naar het gedrag, de ontwikkeling en de interacties. Ook vertellen de ouders over onder andere hun zorgen, de (ontwikkelings-)geschiedenis van het kind. Vanuit deze informatie wordt in samenwerking met ouders gekeken naar een hulpaanbod wat hierbij aansluit. Soms richt de ingang van de hulp zich meer op het kind en soms meer op de ouder, soms op beide. Soms richt deze vooral op de relatie.

Behandelmogelijkheden

Tijdens de behandeling wordt gekeken naar hoe je als ouders kunt aansluiten op de basisbehoeftes van je kind. Dit doen wij zo nodig in samenwerking met een sociaal team, jeugdteam of consultatiebureau. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de ouder-kind relatie (door het geven van bijvoorbeeld mentaliserend bevorderende therapie). Een ander punt van vertrek kan zijn: interventies om de ontwikkeling van het kind te bevorderen (zoals fysiotherapie, logopedie, sensorische- integratie therapie). Ook kunnen specifieke ouder/kind interventies worden ingezet, zoals traumabehandeling met EMDR, beeldende therapie en/of ouderbegeleiding. Bij PHHaastrecht is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een moeder-kind groep. 

Samenwerkingen

Om zorg op maat te leveren werken wij graag samen met andere hulpverleners. Zo zullen we indien wenselijk afstemmen met de professionals in de lichamelijke gezondheidszorg (zoals een huisarts of kinderarts), fysiotherapeut, logopedist, gezinsbegeleiders of andere specialisten. Wij streven naar een stevige verbinding om gezinnen te kunnen ondersteunen waar dat kan. Dit doen we afhankelijk van de gemeente waarin het kind woonachtig is, in samenwerking met het sociaal team, jeugdteam of wijkteam. 

We werken onder andere samen met: 

Informatie voor ouders

Ouders van onrustige baby’s vinden betrouwbare websites met informatie via deze link Cliëntenorganisaties op onze website.

Jonge kind professionals

PHHaastrecht is als regiovertegenwoordiger betrokken bij het IMH- Netwerk in de regio Utrecht- West. Voor meer informatie bekijk onze webpagina: IMH Utrecht West – IMH Nederland