Corona
Klachten

Klachten

Corona

Klachten door of van corona? Corona roept hulpvragen op. Wij bieden hulp in de coronacrisis voor alle klachten op het emotionele of psychologische gebied, maar ook als er na een tijdje nog zorginhoudelijke vragen zijn. Hiervoor hebben we samenwerking met een Intensive Care verpleegkundige die in de frontlinie werkt.

Zorgmedewerkers

Werkt u bij het St. Antonius Ziekenhuis of Groene Hart Ziekenhuis, of in een verpleeghuis in Midden Holland en wilt u ondersteund worden in deze coronatijd? Zorgmedewerkers uit de regio hebben bij PHHaastrecht voorrang en kunnen zich met een verwijzing van een (collega-)specialist of huisarts aanmelden voor een behandeltraject.

Corona-patiënten

Wanneer u bent ontslagen uit het ziekenhuis, na een Intensive Care (IC) opname kunt u last houden van verschillende klachten. Lichamelijke klachten, zoals conditieverlies of krachtverlies, maar ook emotionele klachten. Juist voor deze somberheid, angst, of PTSS klachten bieden wij behandeling, zodat uw leven na corona weer verder kan. Dit filmpje op YouTube geeft een omschrijving van PICS (Post Intensive Care Syndrome).

Familie van corona-patiënten

U hebt meegemaakt dat uw familielid erg ziek is geweest en een periode op de Intensive Care (IC) heeft gelegen. Dit brengt angst en onzekerheid met zich mee, naast machteloosheid. Als de corona-patiënt is ontslagen uit het ziekenhuis lijkt het allemaal voorbij, maar u kunt daar nog indringende herinneringen van ondervinden. Juist voor deze klachten (vaak bij opgroeiende kinderen) bieden wij behandeling, zodat uw leven na corona weer verder kan. De klachten die familieleden kunnen ondervinden is beschreven als PICS-f (Post Intensive Care Syndrome- family). Dit filmpje op YouTube geeft een omschrijving van PICS-f.

Nabestaanden van corona-patiënten

Zonder afscheid, geen rouw

Fysiek afscheid nemen is de start van het rouwproces, zegt hoogleraar Jos de Keijser, die onderzoek doet naar complexe rouw. Door corona kan dit niet en dat veroorzaakt veel leed. Hoe rouw je op afstand? De Keijser sprak met nabestaanden van de ramp met MH17 en ziet overeenkomsten. “Als je geen afscheid kunt nemen, dan is er geen begin. Dat maakt rouwen heel moeilijk. Alles lijkt als een film voorbij te trekken: derealisatie heet dat in de psychologie.”

Veel mensen kunnen nu door het coronavirus geen afscheid nemen van hun dierbaren. Dit kan op termijn leiden tot een toename van psychische klachten. “Normaal gesproken loopt zo’n tien procent vast in het rouwproces. Gaat het om complexe rouw, dan loopt dat percentage op naar twintig of dertig procent. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar een verhoging valt te verwachten.”

Bron: NOS vandaag, 13-04-2020

Aanmelden